Political Science 2000 Paper 1-Solved MCQs ICAR NET (UG/PG) Set 2

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(11) Strong emphasis on justice was laid by:

(a) Socrates

(b) Aristotle

(c) Herodotus

(d) Stoics

(e) None of these.

Answer: (b)

12) The Spirit of Laws was written by:

(a) John Locke

(b) J. S. Mill

(c) Hume

(d) Edmund Burk

(e) None of these. (Montesquieu)

Answer: (e)

(14) ‘Felicific Calculus’ was the contribution of:

(a) Bentham

(b) Aristotle

(c) Plato

(d) J. S. Mill

(e) None of these.

Answer: (a)

(15) The theory of ‘Surplus Value’ as a part of communistic philosophy was the contribution of:

(a) Karl Marx

(b) Trotsky

(c) Fredrick Angel

(d) Recordo

(e) None of these.

Answer: (a)

(16) Hobbian social contract is based on:

(a) Desire for peace

(b) Selfishness

(c) Fear

(d) Completion

(e) None of these.

Answer: (a)

(17) Importance of civil service has grown due to:

(a) Population growth

(b) Increased state activity

(c) Complexity of rules and regulations

(d) Law and order requirement

(e) None of these.

Answer: (b)

(18) Which political theory propounded that state will ultimately disappear:

(a) Syndacatism

(b) Fabian socialism

(c) Fascism

(d) Communism

(e) None of these.

Answer: (d)

(19) According to Aristotle the end of state is:

(a) Legal

(b) Social

(c) Ethical

(d) Economic

(e) None of these.

Answer: (c)

Developed by: