Political Science 2002 Paper 1-Solved MCQs ICAR NET (UG/PG) Set 1

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(1) “An essay concerning Human Understanding” is written by:

(a) Thomas Hobbes

(b) John Locke

(c) J. J. Rousseau

(d) None of these

Answer: (b)

(2) The father had planned a legal for his son but the son had no inclination towards that. Who was the son?

(a) Aristotle

(b) Machiavelli

(c) John Locke

(d) None of these

Answer: (d)

(3) “The spirit of Law” is divisible into six parts; total number of volumes of this book are:

(a) 30

(b) 31

(c) 32

(d) None of these

Answer: (d)

(4) “Political Science begins and ends with the state” is said by:

(a) Paul Janct

(b) Stephen Leacock

(c) Professor Garner

(d) None of these

Answer: (c)

(5) According to Aristotle which is the bad government of the rich:

(a) Tyranny

(b) Oligarchy

(c) Democracy

(d) None of these

Answer: (b)

(6) Constitutional classified as rigid and flexible in a book titled “Studies in History and Jurisprudence” was written by:

(a) Gilchrist

(b) T. H. Green

(c) Lord Bryce

(d) None of these

Answer: (c)

(7) ″ Wealth of Nations ″ was written by ″

(a) John Stuart Mill

(b) Jerry Bentham

(c) Adam Smith

(d) None of these

Answer: (c)

(8) Aristotle is the original name of:

(a) Plato

(b) Aristotle

(c) Machiavelli

(d) None of these

Answer: (d)

(9) Which of these books represents the scheme of Plato՚s Philosophy?

(a) The Politics

(b) The Republic

(c) The Laws

(d) None of these

Answer: (b)

Developed by: