Political Science 2008 Paper 1-Solved MCQs ICAR NET (UG/PG) Set 1

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(1) “Justice as treating equals equally and unequals unequally” who said this:

(A) Aristotle

(B) J. S. Mill

(C) T. H. Green

(D) None of these

Answer: (a)

(2) Which of the following are elements of Marxism?

(A) Concept of surplus value

(B) Dialectical Materialism

(C) Doctrine of class struggle

(D) None of these

Answer: (b)

(3) The concept of ‘legal sovereignty’ was for the first time given by:

(A) Hobbes

(B) Locke

(C) Bentham

(D) None of these

Answer: (b)

(4) The natural rights of the people according to Locke are:

(A) Right to life, liberty and property

(B) Right to self-preservation and right to property

(C) Right to life and equality and right to property

(D) None of these.

Answer: (a)

(5) The welfare theory believes that the state is:

(A) Means

(B) An end

(C) An organism

(D) None of these

Answer: (a)

(6) Which of the following is incorrect about Plato՚s views on Communism of Wives?

(A) Plato considers family as a stumbling block

(B) Abortion was strictly prohibited

(C) There should be a state controlled to get a nation perfect in body and mind

(D) None of these

Answer: (b)

(7) Aristotle was famous student of:

(A) Anaxagoras

(B) Hermes

(C) Socrates

(D) None of these

Answer: (d)

(8) Plato wrote the famous book:

(A) Leviathan

(B) The Republic

(C) The clouds

(D) None of these

Answer: (b)

(9) “The end of Politics is not knowledge but action” who said it:

(A) Plato

(B) Aristotle

(C) Montesquieu

(D) None of these

Answer: (b)

(10) When did Machiavelli die?

(A) 1469 AD

(B) 1527 AD

(C) 1523 AD

(D) None of these

Answer: (b)

Developed by: