Political Science 2008 Paper 2-Solved MCQs ICAR NET (UG/PG) Set 1

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(1) Legislative powers of House of Lords in Britain were curtailed by:

(A) Bill of Rights of 1689

(B) Magna carta of 1215

(C) The Parliament Act of 1911

(D) None of these

Answer: (c)

(2) The first Prime Minister of Britain was:

(A) Baldwin

(B) Chamberlain

(C) Robert Walpole

(D) None of these

Answer: (c)

(3) The position of the king was subordinated to Parliament by:

(A) The Parliament Act of 1949

(B) The Glorious Revolution of 1688

(C) The statute of West Minister

(D) None of these

Answer: (a)

(4) British House of Lords as Highest Court of Appeal Consists of:

(A) 26 members

(B) 16 members

(C) 9 members

(D) None of these (Now Powers rest with SC)

Answer: (d)

(5) Vice-President is the presiding Officer of upper house of Legislature in:

(A) United states of America

(B) India

(C) Both A & B

(D) None of these

Answer: (c)

(6) Filibustering is a device practiced in:

(A) British Parliament

(B) French Parliament

(C) American Congress

(D) None of these

Answer: (b)

(7) Kangroo Closure is a procedure followed by the Law-making body of:

(A) Britain

(B) USSR

(C) America

(D) None of these

Answer: (a)

(8) System of “Administrative Law” is provided in the constitution of:

(A) UK

(B) USA

(C) France

(D) None of these

Answer: (c)

(9) State of France is:

(A) Unitary

(B) Federation

(C) Confederation

(D) None of these

Answer: (a)

(10) Tenure of French Senate is:

(A) 5 years

(B) 4 years

(C) 9 years

(D) None of these (6 years)

Answer: (d)

Developed by: