Political Science 2009 Paper 2-Solved MCQs ICAR NET (UG/PG) Set 1

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(1) Any British national is eligible to become a member of House of Commons if he has attained the age of:

(a) 18 years

(b) 21 years

(c) 25 years

(d) None of these

Answer: (b)

(2) Lenin was elected as President on:

(a) 24 October 1917

(b) 25 October 1917

(c) 21 November 1918

(d) None of these

Answer: (d)

(3) Approval of any draft at House of Lords requires minimum presence of:

(a) 20 members

(b) 30 members

(c) 40 members

(d) None of these

Answer: (a)

(4) As per 1st Communist constitution of Russia, the Presidium consists of:

(a) 29 members

(b) 33 members

(c) 39 members

(d) None of these

Answer: (c)

(5) In the ancient times England remained under Roman rule for about:

(a) 350 years

(b) 400 years

(c) 450 years

(d) None of these

Answer: (b)

(6) American autonomy was admitted by the British empire in the year:

(a) 1776

(b) 1783

(c) 1786

(d) None of these

Answer: (a)

(7) George Washington was appointed 1st President of U. S. A. on:

(a) 6 April 1789

(b) 4 March 1789

(c) 20 January 1789

(d) None of these

Answer: (d)

(8) For 50 years during 1533 - 1583 Russia was ruled by:

(a) Alexander the great

(b) Ivan IV

(c) Ivan III

(d) None of these

Answer: (b)

(9) Tenure of French senate is:

(a) 5 years

(b) 6 years

(c) 9 years

(d) None of these

Answer: (b)

Developed by: