Political Science 2010 Paper 2-Solved MCQs ICAR NET (UG/PG) Set 1

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

1. Which American state is called the mother of Presidents:

a. Florida

b. New York

c. Texas

d. Virginia

Answer: (d)

2. The British constitution is based on:

a. The theory of separation of powers

b. Checks and balances

c. Judicial review

d. Difference between the theory and practice

Answer: (d)

3. The Congress sits at place in Washington D. C is called:

a. Capital Hill

b. White House

c. 10 Downing Street

d. None of these

Answer: (a)

4. The title of former emperor of Russia was:

a. Sir

b. Czar

c. Lord

d. King

Answer: (b)

5. The word ‘REX’ stands for:

a. The Queen

b. The Crown

c. The Court

d. The Parliament

Answer: (b)

6. The constitutional history of France begins with the French Revolution of:

a. 1780

b. 1786

c. 1789

d. 1890

Answer: (c)

7. The American Declaration of Independence was proclaimed on:

a. 4 July 1772

b. 4 July 1776

c. 4 July 1783

d. None of these

Answer: (b)

8. According to the constitution of France the Executive head of Government is:

a. The Prime Minister

b. The President

c. The Queen

d. The King

Answer: (b)

9. The Soviet Union was dissolved in:

a. 1989

b. 1990

c. 1991

d. 1992

Answer: (c)

10. The first president of the Fifth Republic was:

a. Coty

b. General DeGaulle

c. Chirac

d. None of these

Answer: (b)

Developed by: