ICAR NET (UG/PG): Political Science MCQs (Practice_Test 143 of 150)

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

  1. The British Indian membership of Constituent Assembly did not include
    1. Communists
    2. Krishak Praja Samaj
    3. SC Federation
    4. Indian States

    Answer: d

  2. Which of the following items is wrongly matched?
    1. December 9,1947-Constituent Assembly՚s first meeting
    2. November 26,1949-the people of India adopted, enacted and gave to themselves the Constitution
    3. January 24,1950-the Constitution was finally signed by the members of the Constituent Assembly
    4. January 26,1950-the date of commencement of the Constitution

    Answer: a

  3. The Constitutional Adviser to the Constituent Assembly was
    1. Sachchidanand Sinha
    2. BN Rao
    3. Gopalaswamy
    4. HN Kunzru

    Answer: b

  4. Which of the following features does the Indian Constitution borrow from the Weimar Constitution of Germany?
    1. The idea of a federation with a strong centre
    2. The method of presidential elections
    3. The Emergency powers
    4. Provisions concerning the suspension of fundamental rights during National Emergency v

    Answer: d

  5. The Drafting Committee of the Constitution did not have as its member
    1. K M Munshi
    2. N G Ayyangar
    3. A Krishnaswami
    4. Sardar Patel

    Answer: d

  6. To produce the Constitution the Constituent Assembly took
    1. 2 years 11 months and 18 days
    2. 3 years 10 months and 10 days
    3. 4 years 11 months and 11 days
    4. 5 years 5 months and 5 days

    Answer: a

  7. Which of the following features and their source is wrongly matched?
    1. Judicial review-British practice
    2. Concurrent List-Australian Constitution
    3. Directive Principles-Irish Constitution
    4. Fundamental Rights-US Constitution

    Answer: a

  8. Which Constitution has inspired the Indian concepts of Rule of law, Parliamentary system and law-making procedure?
    1. US Constitution
    2. British Constitution
    3. Canadian Constitution
    4. All the above

    Answer: b

  9. The Constitution is declared to have been adopted and enacted by the
    1. Constituent Assembly
    2. People of India
    3. Indian Parliament
    4. British Parliament

    Answer: b

  10. Regarding India՚s Constitution we may say it is
    1. More rigid than flexible
    2. Very rigid
    3. More flexible than rigid
    4. Very flexible

    Answer: c

  11. India has been described by the Constitution as:
    1. A Federation of Sates
    2. Quasi-federal
    3. A Union of States
    4. None of these

    Answer: c

  12. In which of the following points is the Indian Constitution similar to that of USA?
    1. Rule of Law
    2. Fundamental Rights
    3. DPSP
    4. Rigid Constitution

    Answer: b

  13. The Constitution of India was adopted and came into force on
    1. November 26,1949/January 26,1950
    2. August 15,1947/November26,1950
    3. January 26,1949/November 26,1950
    4. November 26,1948/Janaury 26,1950

    Answer: a

  14. The Constituent Assembly met for the first time on
    1. December 9,1946
    2. December 9,1947
    3. December 9,1948
    4. December 9,1949

    Answer: a

Developed by: