ICAR NET (UG/PG): Political Science MCQs (Practice_Test 147 of 150)

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

  1. According to Marxian Socialism, in the socialism stage, the state:
    1. is totally superfluous
    2. is necessary
    3. does not represent the ideology of any class
    4. is abolished

    Answer: b

  2. Who among the following propounded the doctrine of ‘socialism in one country’
    1. Lenin
    2. Trotsky
    3. Kautsky
    4. Stalin

    Answer: d

  3. Who among the following attacked majoritarianism of the utilitarian?
    1. T H Green
    2. Bernard Bosanquet
    3. J S Mill
    4. John Rawls

    Answer: c

  4. Which one of the following ideologies regards general strike as a myth?
    1. Socialism
    2. Syndicalism
    3. Fabianism
    4. Guild Socialism

    Answer: b

  5. Which one of the following statements is attributed to Utopian Socialism?
    1. Class struggle is inevitable
    2. The Laissez-faire is the best economic policy
    3. Capitalist system needs to be overthrown by revolution
    4. Society needs to be organized in the interest of all

    Answer: d

  6. A planned social order is necessarily, inimical to individual freedom. This view is held by:
    1. Harold Laski
    2. Fredric Hyek
    3. Lord Keynes
    4. Sidney Webb

    Answer: a

  7. Who among the following based this liberalism on the primacy of rights?
    1. J S Mill
    2. Jeremy Bentham
    3. T H Green
    4. Ronald Dworkin

    Answer: c

  8. What distinguishes modern liberalism from the classical one is:
    1. the co1cept of socialist planning
    2. egalitarianism
    3. libertarianism
    4. corporatism

    Answer: b

  9. The Utilitarian foundation of liberalism has been criticized from the view point of Kantian ethics by:
    1. John Rawls
    2. Harold Laski
    3. Isaiah Berlin
    4. H L A Hart

    Answer: a

  10. Property appropriated by the revolution should be immediately distributed among the workers ′ groups and every precaution should be taken to prevent the formation of anything resembling a government. Which one of the following theory upholds this view?
    1. Anarchism
    2. Marxism
    3. Socialism
    4. Fabianism

    Answer: b

Developed by: