Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2021 ICMR NET Part 11

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

1. A man purchases an electric heater whose printed price is 160 if he received two successive discounts of 20 % and 10 % he paid:

A. ₹ 112

B. ₹ 129.60

C. ₹ 119.60

D. ₹ 115.20

Answer: D

2. Varun bought a Refrigerator with 20 % discount on the labelled price. Had he bought it with 25 % discount? He would have saved ₹ 500. At what price did he buy the Refrigerator?

A. ₹ 5000

B. ₹ 10000

C. ₹ 12000

D. ₹ 16000

Answer: B

3. The difference between a discount of 40 % on ₹ 500 and two successive discount of 36 % and 4 % on the same amount is:

A. 0

B. ₹ 2

C. ₹ 1.93

D. ₹ 7.20

Answer: D

4. The price of an article was increased by P % . Later the new price was decreased by P % if the latest price was ₹ 1. The original price was:

A. ₹ 1

B. ₹

C. ₹

D. ₹ 2

Answer: C

5. A cloth merchant has announced 25 % rebate in prices. If one needs to have a rebate of ₹ 40. Then how many shirts each costing ₹ 32 he should purchase?

A. 6

B. 5

C. 10

D. 7

Answer: B

6. A dealer marks his goods 20 % above cost price. He then allows some discount on it and makes a profit of 8 % . The rate of discount is:

A. 12 %

B. 10 %

C. 6 %

D. 4 %

Answer: B

7. On selling 17 balls at ₹ 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is:

A. ₹ 45

B. ₹ 50

C. ₹ 55

D. ₹ 60

Answer: D

8. When a plot is sold for ₹ 18,700, the owner loses 15 % . At what price must that plot be sold in order to gain 15 % ?

A. ₹ 21,000

B. ₹ 22,500

C. ₹ 25,300

D. ₹ 25,800

Answer: C

9. A trader mixes 26 kg of rice at ₹ 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at ₹ 36 per kg and sells the mixture at ₹ 30 per kg. His profit percent is:

A. No profit, no loss

B. 5 %

C. 8 %

D. 10 %

Answer: B

10. A trader marked the selling price of an article at 10 % above the cost price. At the time of selling, he allows certain discount and suffers a loss of 1 % . He allowed a discount of:

A. 10 %

B. 10.5 %

C. 11 %

D. 12.5 %

Answer: A

11. The cost price of an article is 64 % of the marked price. Calculate the gain percent after allowing a discount of 12 % .

A. 37.5 %

B. 38.5 %

C. 42 %

D. 27.5 %

Answer: A

Developed by: