Exercise for Physics – Basic Questions up to Class 10 Important for Exams – Must Know Logics Part 5

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

47. Lightning is formed when

(a) similar charges of electricity rush towards each other and then get repelled

(b) clouds strike against impurities in air and the friction burns up these impurities

(c) strong opposite charges in different clouds break down the resistance offered by the intervening air

(d) water vapor produces electricity in the clouds

Ans: (c)

48. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Voltmeter1. Measurement of potential difference
B. Ammeter2. Measurement of electric current
C. Velocity of light3. Measurement of emf
D. Potentiometer4. Detection of electric current

(a) 1 2 3 4

(b) 4 3 1 2

(c) 1 2 4 3

(d) 3 4 2 1

Ans: (c)

49. Remote sensing satellites are called polar satellites because

(a) they orbit the earth along the poles or from pole to pole

(b) they are fixed at a point

(c) the axis of satellite is always pointed towards the pole

(d) None of the above

Ans: (a)

50. Then term ‘hydroponics’ is used to describe

(a) sound propagation under water

(b) cultivation of plants in water

(c) a disease in which patient develops fear of water

(d) study of electronic devices which work under water

Ans: (b)

51. Core of transformer is made up of

(a) Soft iron

(b) Steel

(c) Copper

(d) Aluminum

Ans: (a)

52. Which instrument is used to measure pressure?

(a) Saccharimeter

(b) Ammeter

(c) Manometer

(d) Lactometer

Ans: (c)

53. What does Angstrom measure?

(a) Quantity of liquid

(b) Length of light waves

(c) Length of cables

(d) Speed of ships

Ans: (d)

54. Light year is related to

(a) Energy

(b) Speed

(c) Distance

(d) Intensity

Ans: (c)

55. Match the Following columns.

Match the Following Columns
Column IColumn II
A. Relative1. Pyrometer humidity
B. Anemometer2. High temperature
C. Navigation3. Hygrometer
D. Direction of wind4. Chronometer

(a) B D A C

(b) D B A C

(c) A D B C

(d) C A D B

Ans: (a)

56. Which of the following instruments is used to measure pressure of gases?

(a) Barometer

(b) Manometer

(c) Ammeter

(d) None of these

Ans: (c)

57. Joule is the unit of

(a) Temperature pressure

(b) Energy

(c) Heat

(d) None of these

Ans: (c)

58. How many Dynes are there in one-gram weight?

(a) 900

(b) 375

(c) 981

(d) 250

Ans: (c)

59. How many Ergs are these in 1 Joule?

(a) 102

(b) 104

(c) 106

(d) 107

Ans: (d)

Developed by: