ICSE Class 10 Political Science Union Legislature MCQ on Indian Parliament Part 9

Get unlimited access to the best preparation resource for ICSE/Class-10 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of ICSE/Class-10.

42. Who among the following supervises the Lok Sabha secretariat?

A. Minister of Home Affairs

B. Minister of parliamentary affairs

C. Lok Sabha Speaker

D. Prime minister

Correct Answer: C

Explanation: The Lok Sabha Secretariat is an office of the Lok Sabha in India. The Lok Sabha Speaker supervises the Lok Sabha secretariat.

43. In which type of the question in parliament, a written answer is desired?

A. Starred question

B. Unstarred question

C. Short notice

D. None of the above

Correct Answer: B

Explanation: Unstarred Questions- An Unstarred Question is one to which written answer is desired by the member and is deemed to be laid on the Table of the House by Minister. Thus, it is not called for oral answer in the House and no supplementary question can be asked thereon.

44. For elections in Lok Sabha & Assemblies in India, the following system is used?

A. Proportional representation

B. Functional representation

C. Territorial representation

D. Communal representation

Correct Answer: C

Explanation: For the election of Lok Sabha and assemblies in India, the system of territorial representation is adopted. It aims at giving representation on the basis of territories irrespective of the population of that territory

45. With which of the following Residuary Powers vests in __?

A. President

B. Prime Minister

C. Council of Ministers

D. Parliament

Correct Answer: D

Explanation: The residuary powers of legislation are vested in Parliament. Article 248 (2) of the Constitution of India says that the Parliament has exclusive power to make any law with respect to any matter not enumerated in list II and III

46. Article ______of the Constitution says that the council of Minister shall be collectively responsible to the Lok Sabha?

A. Article 40

B. Article 75

C. Article 45

D. Article 14

Correct Answer: B

Explanation: Article 75 of the Constitution says that the council of ministers shall be collectively responsible to the Lok Sabha. It means that the ministry stays in office so long as it enjoys the confidence of the

47. Which of the following is incorrect about the Rajya Sabha?

A. The Rajya Sabha consists of 12 members nominated by the Prime Minister.

B. One-third of its members retire every second year.

C. The Rajya Sabha is not subject to dissolution.

D. The Vice President is the ex-officio chairman of the Rajya Sabha.

Correct Answer: A (The are nominated by President and not by Prime Minister)

Explanation: Article 80 of the Constitution lays down the maximum strength of Rajya Sabha as 250, out of which 12 members are nominated by the President and 238 are representatives of the States and of the two Union Territories. The present strength of Rajya Sabha, however, is 245, out of which 233 are representatives of the States and Union territories of Delhi and Puducherry and 12 are nominated by the President. The members nominated by the President are persons having special knowledge or practical experience in respect of such matters as literature, science, art and social service.

48. The numbers of members of Rajya Sabha from states and union Territories is:

A. 238

B. 250

C. 235

D. 220

Correct Answer: A

Explanation: Explanation: Article 80 of the Constitution lays down the maximum strength of Rajya Sabha as 250, out of which 12 members are nominated by the President and 238 are representatives of the States and of the two Union Territories. The present strength of Rajya Sabha, however, is 245, out of which 233 are representatives of the States and Union territories of Delhi and Puducherry and 12 are nominated by the President. The members nominated by the President are persons having special knowledge or practical experience in respect of such matters as literature, science, art and social service

49. Election of member of Rajya Sabha was taken from the constitution of which country:

A. Canada

B. South Africa

C. America

D. Ireland

Correct Answer: B

Explanation:

South Africa:

1. Election of members of the Rajya Sabha

2. Amendment of the Constitution

50. Nomination of members to Rajya Sabha was taken from the constitution of which country:

A. Canada

B. South Africa

C. America

D. Ireland

Correct Answer: D

Explanation: Ireland

The main feature borrowed from the Irish Constitution is the provision of the Directive Principles of State Policy (DPSP). The DPSP are listed in the Part IV of the Indian Constitution and it clearly states that it is the duty of the State to apply these principles in the process of law making. There are mainly three categories of these principles – Socialist Directives, Gandhian Directives and Liberal Intellectual Directives. The procedure for the nomination of members to the Rajya Sabha is also borrowed from Ireland.