ICSE Class 10 Political Science Union Legislature Short Answer Questions Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for ICSE/Class-10 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of ICSE/Class-10.

Q1. What is the meaning of term Question hour?

Ans. The first hour of every parliamentary sitting is called Question hour. During this time, the members ask questions and ministers usually give answers There are 3 type of question that can be asked that are Starred, Unstarred and Short Notice Question.

Q2. Name the presiding officer of Ok Sabha?

Ans. Speaker is the presiding officer of Lok Sabha.

Q3. Name the two Houses of the Indian Parliament.

Ans. Parliament consists of two houses viz, Lok Sabha and Rajya Sabha formerly known as House of people and the Council of States.

Q4. State the composition of the Lok Sabha.

Ans. Lok Sabha: The maximum strength of the Lok Sabha as provided by the Constitution is 552. Out of these 530 members shall represent the States, 20 members shall represent the Union Territories and two members of the Anglo – Indian may be nominated by the President to the Lok Sabha if they are not adequately represented. The members of the Lok Sabha are directly elected by the people of India.

Q5. Name the List, which distribute the subjects of Legislation between the Union and the State.

Ans: They various list are:

1. The Union List

2. The State List

3. The Concurrent List

Q6. Who summons the budget session every following year?

Ans: The President of India every year summon the Budget session.

Q7. What happens when the motion of Non-Confidence passed against a minister?

Ans: If a motion of Non-Confidence passes against a minister, he/she has to resign but if a motion of Non-Confidence passes against Prime Minister the government has to resign.

Q8. Name the Houses of Parliament.

Ans: The houses of Parliament are:

1. Lok Sabha

2. Rajya Sabha

Q9. Whom does President nominate in Lok Sabha?

Ans: The President nominates the 2 members of the Anglo-Indian Community.

Q10. Explain the term Quorum.

Ans: It is the minimum number of members required to be present in the house before it can transact any business. It is 1/10th of the total number of members in each house including the presiding officer.

Q11. Mention two devices through which Lok Sabha exercises control over the Council of Minister?

Ans: The Two devices are:

1. Question Hour

2. Vote of No-Confidence

Q12. Why cannot the Rajya Sabha be dissolved?

Ans: The Rajya Sabha is the Permanent House of the Parliament, thus it cannot be dissolved. But every 2-year ,1/3rd of its members retire.

Q13. Name the Bill which cannot be generated in Rajya Sabha?

Ans: The Bill which cannot be generated in Rajya Sabha is “Money Bill”.

Q14. How are the member of the Rajya Sabha elected? Who presides over the Rajya Sabha?

Ans. The members of the Rajya Sabha are elected by elected members of the State Legislative Assemblies in accordance with a system of proportional representation by means of single transferable vote.

The Vice President who is also the ex-officio chairman presides over the Rajya Sabha.

Q15. Who presides over the meetings of the Rajya Sabha in the absence of the Vice-President of India?

Ans. The Deputy Chairman performs all functions and duties of the Chairman, in his absence.