ICSE Class 10 Political Science Union Legislature Short Answer Questions Part 2

Get unlimited access to the best preparation resource for ICSE/Class-10 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of ICSE/Class-10.

Q16. Mention two financial powers of the Union Parliament?

Ans: The 2 financial power of Union Parliament are:

It passes the annual Union Budget

No money can be raised or spent without the consent of the Union Parliament

Q17. What is the difference between a Money Bill and a Non-Money Bill?

Ans: A Money Bill can only be introduced in Lok Sabha. A Non-Money bill can be introduced in any of the House of Parliament.

Q18. What is “Adjournment Motion”?

Ans: It is introduced in the Parliament to draw attention of house to a definite matter of urgent public importance and need support of 50 members to be admitted. As it interrupts the normal business of house, it is regarded as the extraordinary device. The discussion on adjournment motion should last for not less than 2 hour 30 minutes.

Q19. What is Non -Confidence Motion?

Ans: Article 75 of the Constitution says that the council of Minister shall be collectively responsible to the Lok Sabha. It means that the ministry stays in office so long as it enjoys the confidence of majority of members of the Lok Sabha. In other word the Lok Sabha can remove the ministry from office by passing a non-confidence motion. The motion need support of 50 members to be admitted.

Q20. State the 2-exclusive power of Rajya Sabha?

Ans. The 2-exclusive power of Rajya Sabha are:

1.It can authorised the Parliament to make a law on a subject enumerated in the State List (Article 249).

2.It can authorised the Parliament to create new All-India Service common to both the center and states (Article 312)

Q21. How is the Speaker of Lok Sabha is elected?

Ans: The Speaker is elected by the Lok Sabha from amongst its members (as soon as may be, after its first sitting)

Q22. Who has the authority to decide whether the bill is Money bill or ordinary bill?

Ans: The Speaker of Lok Sabha has the sole authority to decide whether the bill is Money bill or not. Such a decision is final and cannot be challenged inside or outside the House

Q23. State the composition of Rajya Sabha.

Ans: The maximum strength of Rajya Sabha is fixed at 250 out of which ,238 will be representative of state and Union Territories (elected indirectly) and 12 are nominated by President.

250= 238(State and UT) +12(Appointed by President)

Q24. What type of people are nominated in Rajya Sabha by President?

Ans: The President nominate 12 members to Rajya Sabha from people who have special knowledge or practical experience in art, literature, science, social service.

Q25. How is the Chairman of Rajya Sabha be removed?

Ans: He can be only removed from his office if he is removed from the office of Vice President. As Vice President in the Chairman of Rajya Sabha.

Q26. What do you mean by amending the constitution by “Special Majority”?

Ans: Special Majority is the majority of more than 50% of total membership of house and a majority of 2/3 of the member of each house present and voting.

E.g. Amendment to Fundamental Rights and Directive Principle of State Policy etc.

Q27. Mention 2 feature of Indian Federalism?

Ans: 1. There are two or more levels (tiers) of government.

2. Each level of government has its own jurisdiction in matters of legislation, taxation and administration even though they govern the same citizens.

Q28. What is the maximum gap allowed between 2 parliamentary session?

Ans: The maximum gap allowed between 2 parliamentary session is 6 months.

Q29. What is the difference between the term of members of Lok Sabha and Rajya Sabha?

Ans: The term of the member of Lok Sabha is 5years and that of Rajya Sabha is 6 Year. So, the difference in the term is of 1 year.

Q30. Mention any one circumstance when the Parliament can make law on State subject?

Ans: The Parliament can legislate on the State subject in the following circumstance:

When Rajya Sabha declares by resolution passed by 2/3rd Majority that the State list subject has assumed national importance and now Parliament can make law on that subject.