ICSE Class 10 Political Science Union Legislature True and False Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for ICSE/Class-10 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of ICSE/Class-10.

1. The term of Lok Sabha is 6 years and thar of Rajya Sabha is 5 Years.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: Lok Sabha has the term of 5 year, and it can only be extended during Emergency. Rajya Sabha is a permanent body and its member has a tenure of 6 years.

2. India has a bicameral legislature system in the Centre.

(a) True

(b) False

Answer: True

Reason: Bicameral means 2 chamber house. So, India has Lok Sabha and Rajya Sabha at the center.

3. The power is divided among the 2 list in India.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: The power is divided among the 3 list in India that is Union list, State List, Concurrent list.

4. The Lok Sabha is the Permanent house of the Indian Parliament.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: Rajya Sabha is the permanent house of the Parliament. Only 1/3 of its member retire every 2 year. Lok Sabha is dissolved after every 5 year and new Lok Sabha is constituted after the general election.

5. The President can nominate more than 2 members of Anglo-Indian community in Lok Sabha.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: The President can nominate not more than 2 members of Anglo-Indian community if he/she thinks that this community is not adequately represented in Lok Sabha.

6. To be a member of Lok Sabha a person has to be of the age more than 30 year.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: To be a member of Lok Sabha a person has to be of age 25 year or more. For Rajya Sabha a person has to be of the age 30 or more.

7. The Money bill can only be introduced in Lok Sabha.

(a) True

(b) False

Answer: True

Reason: A money bill can only be introduced in Lok Sabha. It is one of the exclusive powers of Lok Sabha.

8.The Chairman of Rajya Sabha presides over the joint sitting of both houses.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: The Speaker of Lok Sabha preside over the joint sitting of both the houses. It is one of the exclusive powers of Speaker. In joint sitting Lok Sabha has the upper hand over Rajya Sabha due to high strength in Lok Sabha as compared to Rajya Sabha.

9. There are total 3 session of Parliament in a year.

(a) True

(b) False

Answer: True

Reason: There are usually 3 session of Parliament in a year:

1. The Budget Session (February to May)

2. The Monsoon Session (July to September)

3. The Winter Session (November to December)

10. The Lok Sabha is also called Upper House of Parliament.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: Rajya Sabha is called the Upper house of Parliament