ICSE Class 10 Political Science Union Legislature True and False Part 2

Get unlimited access to the best preparation resource for ICSE/Class-10 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of ICSE/Class-10.

11. Quorum is the minimum number of members required to be present in the house before it can transact any business.

(a) True

(b) False

Answer: True

Reason: It is the minimum number of members required to be present in the house before it can transact any business. It is 1/ 10th of the total number of members in each house including the presiding officer.

12. The first hour of every Parliamentary proceeding is called zero hour.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: The first hour of every parliamentary sitting is called Question hour. During this time, the members ask questions and ministers usually give answers.

13. Unstarred question are distinguished by asterisk (⚹) .

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: A starred Question: (distinguished by asterisk) requires an oral answer and hence supplementary question can follow.

14. An Adjournment Motion need support of 100 members.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: It is introduced in the Parliament to draw attention of house to a definite matter of urgent public importance and need support of 50 members to be admitted.

15. Article 75 of the Constitution of India talks about Non-Confidence motion.

(a) True

(b) False

Answer: True

Reason: Article 75 of the Constitution says that the council of Minister shall be collectively responsible to the Lok Sabha. It means that the ministry stays in office so long as it enjoys the confidence of majority of members of the Lok Sabha. In other word the Lok Sabha can remove the ministry from office by passing a non-confidence motion. The motion need support of 50 members to be admitted.

16. The Speaker is elected by President of India.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: The Speaker is elected by the Lok Sabha from amongst its members (as soon as may be, after its first sitting) .

Note: Whenever the office of the Speaker falls vacant, the Lok Sabha elects another member to fill the vacancy. The date of election of Speaker is fixed by President.

17. The Rajya Sabha has the maximum strength of 250 people.

(a) True

(b) False

Answer: True

Reason: The maximum strength of Rajya Sabha is fixed at 250 out of which, 238 will be representative of state and Union Territories (elected indirectly) and 12 are nominated by President.

18. Chairman of Rajya Sabha is also called as President of India.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: The presiding officer of the Rajya Sabha is known as Chairman. The Vice President of India is ex-officio Chairman of Rajya Sabha.

19. Budget is always introduced in the Rajya Sabha.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: The Budget is always introduced in Lok Sabha with prior permission of President of India.

20. Rajya Sabha has the exclusive power to authorize Parliament to create All India Service.

(a) True

(b) False

Answer: True

Reason: Rajya Sabha can authorised the Parliament to create new All-India Service common to both the center and states (Article 312) .

Developed by: