ICSE Class 10 Political Science Union Legislature True and False Part 3

Get unlimited access to the best preparation resource for ICSE/Class-10 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of ICSE/Class-10.

21. Parliament can impeach President on criminal charges.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: Parliament can impeach the President only for the violation of constitution

22. The President is elected by the general election of India.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: The Parliament participate in the election of President and Vice President. They both are elected indirectly by the members of Lok Sabha and Rajya Sabha.

23. There are 3 ways for the amendment of the Constitution of India.

(a) True

(b) False

Answer: True

Reason: The 3 ways are: Amendment by simple majority, Amendment by special majority, Amendment by special majority and consent of state.

24. Election of President comes under the Executive power of Parliament.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: Election of President comes under Electoral Power of Parliament.

25. Removal of Judges comes under the Executive power of Parliament.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: Removal of Judges comes under the Judicial power of Parliament.

26. Parliament has the power to scrutinize the spending of government.

(a) True

(b) False

Answer: True

Reason: The Parliament also scrutinize government spending and financial performance with the help of financial committee.

27. The minister are collectively responsible to Rajya Sabha.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: The minister is collectively responsible to Parliament in general and to the Lok Sabha in particular.

28. The dispute whether the bill is money bill or not is solved by President of India.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: If a dispute arises over the question as to whether a bill is a Money Bill or not, the decision is made by the Speaker. Such a decision is final and cannot be challenged inside or outside the House.

29. A short notice question require the notice of more than 10 days.

(a)True

(b)False

Answer: False

Reason: A short notice question is one that is asked by giving a notice of less than 10 days. It is answered orally.

30. A money bill can be introduced in either house of Parliament.

(a) True

(b) False

Answer: False

Reason: A money bill can only be introduced in Lok Sabha.