AIIMS PG Solved Paper 1999 (Part 15 of 20)

Get top class preparation for NEET right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of NEET.

  1. A young lady presents with hypertension. DTPA scan was normal. USG showed a small kidney on left side. What is the next investigation
    1. DMSA
    2. Digital subtraction angiography
    3. CT scan abdomen
    4. Retrograde pyelogram

    Answer: b

  2. A breast fed child presents with hyper natremia (serum sodium > 170mEq/L) . His urine sodium is 70mEq/L. Which of the following is the most likely cause
    1. Diabetes insipidus
    2. acute tubular necrosis
    3. severe dehydration
    4. excessive intake of sodium

    Answer: d

  3. Which of the following values are suggestive of acute tubular necrosis
    1. urine osmolality > 500
    2. urine sodium > 40
    3. Blood urea nitrogen/plasma creatinine > 20
    4. Urine Creatinine/plasma creatinine > 40

    Answer: b

  4. What is the management of a case of bullet injury to left side of the colon presenting at 12 hrs after the incident
    1. Primary closure
    2. proximal colostomy and bringing out the distal part as a mucus fistula
    3. resection and primary anastomosis
    4. proximal defunctioning colostomy

    Answer: b

  5. Endoscopy of a patient having peptic ulcer disease showed features of chronic antral gastritis. Which of the following dyes will you use to stain a specimen taken from the stomach
    1. PAS
    2. gram stain
    3. Warthin starry stain
    4. Zeihl Nielson stain

    Answer: c

  6. All are done as part of radical mastoidectomy except
    1. closure of the Eustachian tube
    2. removing the cochlea
    3. removal of the ossicles
    4. exteriorisation of the mastoid

    Answer: b

  7. All the following can lead on to trophic ulcers in the fingers except
    1. cervical disc prolapse
    2. subacute combined degeneration of spinal cord
    3. leprosy
    4. syringomyelia

    Answer: b

  8. Zileuton is
    1. 5 lipooxygenase inhibitor
    2. TX A2 inhibitor
    3. Leukotriene receptor antagonist
    4. none

    Answer: a

  9. In calculating crude birth rate which of the following is used as denominator
    1. women in 15 − 49 yrs age group
    2. all persons in 15 − 49 yrs age group
    3. mid year population
    4. all live births

    Answer: c

  10. The calculate infant mortality rate you take mortality of which of the following age group
    1. less than 7 days
    2. less than 28 days
    3. less than1 − 4 days
    4. less than 1 year

    Answer: d

Developed by: