Karnataka PG Solved Paper 2004 (Part 17 of 20)

Doorsteptutor material for NEET is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of NEET.

  1. The level of LDL cholestrol at which therapy should be intiated in a aotient without coronary artery disease and no risk factor is:
    1. 100 mg/dL
    2. 130 mg/dL
    3. 160 mg/dL
    4. 198 mg/dL

    Answer: c

  2. The most common karyotypic abnormality associated with Turner syndrome is:
    1. 45, X
    2. 46, XY
    3. 47, XXY
    4. 45, Y

    Answer: a

  3. Insulin resistance is defined as a daily requirement of insulin greater than:
    1. 100 units
    2. 150 units
    3. 200 units
    4. 250 units

    Answer: c

  4. The treatment of choice for hypertension in a patient with phaeochromocytoma:
    1. Alpha adrenergic blocking agents
    2. Beta adrenergic blocking agents
    3. Calcium channel blockers
    4. Angiotensin receptor blockers

    Answer: a

  5. Nelson՚s syndrome is a complication of:
    1. Unilateral adrenalectomy for Cushing՚s syndrome
    2. Bilateral adrenalectomy for bilateral adrenal hyperplasia
    3. Excision of a pituitary tumor for bilateral adrenal hyperlasia
    4. Excision of a hypothalamic tumor for bilateral adrenal hyperplasia

    Answer: b

  6. The electrolyte abnormality typical seen in primary aldosteronism is:
    1. Hypokalemia
    2. Hyperkalemia
    3. Hyponatremia
    4. Hypernatremia

    Answer: a

  7. The feature of subacute thyroiditis include:
    1. Elevated T3 & T4 levels
    2. Depressed TSH levels
    3. Depressed RAIU
    4. All of the above

    Answer: d

  8. SIADH typical causes:
    1. Hypernatremia and a urinary osmolality 300 mmol/Kg
    2. Hyponatremia and a urinary osmollity 300 mmol/Kg

    Answer: b

  9. The most common manifestations in Takayasu՚s arteritis are related to occlusion of:
    1. Abdominal aorta
    2. Renal arteries
    3. Subclavian arteries
    4. Pulmonary arteries

    Answer: c

  10. Nucleoside analogues used in the treatment of HIV infection include:
    1. Indinavir
    2. Nevirapine
    3. Didanosine
    4. Efavirenz

    Answer: c

Developed by: