Karnataka PG Solved Paper 2004 (Part 19 of 20)

Doorsteptutor material for NEET is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of NEET.

  1. The overall prevalence of tuberculosis infection in India as per 4th round of longitudinal survey was:
    1. 20 %
    2. 30 %
    3. 40 %
    4. 50 %

    Answer: b

  2. Pulse polio immunization is administration of OPV to:
    1. All children between 0 − 5 years of age on a single day, irrespective of their previous immunization status
    2. Children in the age group of 0 − 1 year only who have not been immunized earlier
    3. Children in the age group of 12 − 24 months only, as the booster dose
    4. All children between 0 − 5 years of sge, whenever there is an outbreak of poliomyelitis

    Answer: a

  3. In high risk areas the radial treatment for plasmodium vivax infection sfter microscopic confermation is administration of tablets primaquine in the daily dosage of:
    1. 0.25 mg/Kg body weight
    2. 0.50 mg/Kg body weight
    3. 0.75 mg/Kg body weight
    4. 1.00 mg/Kg body weight

    Answer: a

  4. Couple protection rate in India is:
    1. 30.8 %
    2. 46.2 %
    3. 62.4 %
    4. 85.7 %

    Answer: b

  5. By international agreement, low birth weight has been defined as a birth weight when measured within the first hour of life is:
    1. Less than 2000 grams
    2. Less than 2500 grams
    3. Less than 2800 grams
    4. Less than 3000 grams

    Answer: b

  6. For an adult Indian male the daily requirement of protein is expressed as:
    1. 0.5 gms/Kg body weight
    2. 0.75 gms/Kg body weight
    3. 1.0 gms/Kg body weight
    4. 1.50 gms/Kg body weight

    Answer: c

  7. Lathyrism is due to consumption of:
    1. Red gram dhal
    2. Contaminated ground nuts
    3. Bengal gram dhal
    4. Khesari dhal

    Answer: d

  8. Temporary hardness of water is due to presence of:
    1. Bicarbonates of calcium and magnesium
    2. Chlorides of calcium and magnesium
    3. Nitrates of calcium and magnesium
    4. Oxides of calcium and magnesium

    Answer: a

  9. Kata thermometer measures:
    1. Air temperature only
    2. Air temperature and humidity
    3. Air temperature humidity & air movement
    4. None of the above

    Answer: c

  10. The optimum floor space recommended per adult person in a dwelling place is:
    1. 50 − 100 sq. Ft.
    2. 101 − 150 sq. Ft.
    3. 151 − 200 sq. Ft.
    4. 201 − 250 sq. Ft.

    Answer: a

Developed by: