MAHE PG Solved Paper 2003 (Part 1 of 19)

  • Previous
  1. Which of the following is the remnant of the transverse obliterated ligament

    1. Flexor pollicis longus

    2. Flexor carpi ulnaris

    3. Flexor carpi radialis

    4. Flexor digitorum sublimes

    Answer: b

  2. The failure of degeneration of the the part of aorta from the 4th arch to the segmental artery is

    1. Double arch of aorta

    2. Patent ductus arteriosus

    3. Coarctation of aorta

    4. Hypoplastic aorta

    Answer: n/a

  3. Bunion is

    1. Exostosis of the base of the 1st metatarsal bone

    2. Bursa at the base of the metatarsal bone

    3. Inflamed adventitial bursa at the base of the 1st metatarsal bone

    4. Exostosis at the head of the 1st metatarsal bone

    Answer: c

  4. Unexpectedly increase in diffusing capacity is found in

    1. Cystic fibrosis

    2. Pulmonary heamorrage

    3. Bronchitis

    4. Bronchiectasis

    Answer: b

  5. The adenylate cyclase is found is associated with

    1. cAMP

    2. Phosphodiesterase

    3. GTP regulating proteins

    4. Nuclear receptors

    Answer: a

  6. AMP activates which of the following

    1. Phosphofructokinase I

    2. Pyruvate kinase

    3. Phosphoglucomutase

    4. Hexokinase

    Answer: c

  7. Packed cells are formed by

    1. Filtration

    2. Centrifugation

    3. Precipitation

    4. Sedimentation

    Answer: c

  8. The sequence in respiratory chain in the mitochondria is

    1. c-c1 − b-a-a3

    2. c1 − c-b-b1 − a3-a

    3. b-c1 − c-a3 − a

    4. a-a3 − b-c-c1

    Answer: c

  9. The riders bone is due to calcification of which of the following bones

    1. Adductor longus

    2. Adductor magnus

    3. Popliteus

    4. Vastus lateralis

    Answer: b

  10. Brush burns refers to

    1. Injury due to friction

    2. Injury due to electrocution

    3. Injury due to steam

    4. None of the above

    Answer: a