PMT 2009 Multiple Choice Questions (Part 4 of 10)

Download PDF of This Page (Size: 121K)

  1. In a standard ECG which one of the following alphabets is the correct representation of the respective of the human heart

    1. R-repolarisation of ventricles

    2. S-start of systole

    3. T-end of diastole

    4. P-depolarization of the atria

    Answer: d

  2. Study the pedigree chart given below What does its show

    1. Inheritance of a sex-linked inborn error of metabolism like phenylketonuria

    2. Inheritance of a condition like phenylketonuria as an autosomal recessive trait

    3. The pedigree chart is wrong as this is not possible

    4. Inheritance of a recessive sex-linked disease like haemophilia

    Answer: b

  3. Middle lamella is composed mainly of

    1. Hemicellulose

    2. Muramic acid

    3. CalciumPectate

    4. Phosphoglycerides

    Answer: c

  4. Somaclones are obtained by

    1. Tissue culture

    2. Plant breeding

    3. Irradiation

    4. Genetic engineering

    Answer: a

  5. Which one of the following plants is monoecious

    1. Marchantia

    2. Pinus

    3. Cycas

    4. Papaya

    Answer: b

  6. Which one of the following is the correct matching of three items and their grouping category Itmes Group

    1. Malleus, incus, cochlea-Ear ossicles

    2. Ilium, ischium, pubis-Coxal bones of pelvic girdle

    3. Actin, myosin, rhodopsin-Muscle proteins

    4. Cytosine, uracil, thiamine-Pyrimidines

    Answer: b

  7. Plasmodesmata are

    1. Lignified cemented layers between cells

    2. Locomotary structures

    3. Membranes connecting the nucleus with plasmalemma

    4. Connections between adjacent cells

    Answer: d

  8. Which of the following is a pair of viral diseases

    1. Ringworm, AIDS

    2. Common Cold, AIDS

    3. Dysentery, common cold

    4. Typhoid, Tuberculosis

    Answer: b

  9. Aerobic respiratory pathway is appropriately termed

    1. Catabolic

    2. Parabolic

    3. Amphibolic

    4. Anabolic

    Answer: c

  10. Which of the following is not used as a biopesticide

    1. Bacillus thuringiensis

    2. Trichoderma harzianum

    3. Nuclear Polyhedrosis Virus (NPV)

    4. Xanthomonas campestris

    Answer: d

Step-by-step explanations to Numerous NEET Biology, Physics and Chemistry questions many from past papers on the device of your choice, you won't miss another question in exam! Unlike textbooks, detailed notes and video lessons focus on most important aspects for real exam.