PMT 2009 Multiple Choice Questions (Part 8 of 10)

Download PDF of This Page (Size: 120K)

  1. DDT residues are rapidly passed through food chain causing biomagnification because DDT is

    1. Lipo soluble

    2. Moderately toxic

    3. Non-toxic to aquatic animals

    4. Water soluble

    Answer: a

  2. Which one of the following is a vascular cryptogam

    1. Equisetum

    2. Ginkgo

    3. Marchantia

    4. Cedrus

    Answer: a

  3. Steps taken by the Government of India to control air pollution include

    1. Compulsory mixing of 20% ethyl alcohol with petrol and 20% biodiesel with diesel

    2. Compulsory PUC (Pollution Under Control) certification of petrol driven vehicles which tests for carbon monoxide and hydrocarbons

    3. Permission to use only pure diesel with a maximum of 500 ppm sulphur as fuel for vehicles

    4. Use of non-polluting compressed Natural Gas (CNG) only as fuel by all buses and trucks.

    Answer: d

  4. Montreal Protocol aims at

    1. Reduction of ozone depleting substances

    2. Biodiversity conservation

    3. Control of water pollution

    4. Control of CO2 emission

    Answer: a

  5. Which one of the following acids is a derivative of carotenoids

    1. Indole butyric acid

    2. Indole-3-acetic acid

    3. Gibberellic acid

    4. Abscisic acid

    Answer: d

  6. Guard cells help in

    1. Protection against grazing

    2. Transpiration

    3. Guttation

    4. Fighting against infection

    Answer: b

  7. Palisade parenchyma is absent in leaves of

    1. Sorghum

    2. mustard

    3. Soybean

    4. Gram

    Answer: a

  8. Cotyledons and testa respectively are edible parts in

    1. Groundnut and pomegranate

    2. Walnut and tamarind

    3. French bean and cocount

    4. Cashew nut and litchi

    Answer: a

  9. Which one of the following is considered important in the development of seed habit

    1. Dependent sporophyte

    2. Heterospory

    3. Haplontic life cycle

    4. Free-living gametophyte

    Answer: b

  10. T O Diener discovered a

    1. Free infectious RNA

    2. Free infectious DNA

    3. Infectious protein

    4. Bacteriophage

    Answer: a

Step-by-step explanations to Numerous NEET Biology, Physics and Chemistry questions many from past papers on the device of your choice, you won't miss another question in exam! Unlike textbooks, detailed notes and video lessons focus on most important aspects for real exam.