Aptitude Logical Reasoning Ratio and Proportion 2020 NIFT Part 5

Get unlimited access to the best preparation resource for ISS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 106K)

1. The weights of three boys are in the ratio . If the sum of the weights of the heaviest and the lightest boy is 45 kg more than the weight of the third boy, what is the weight of the lightest boy?

A. 32 kg

B. 36 kg

C. 40 kg

D. 44 kg

E. None of these

Answer: B

2. If p, q and r are positive integers and satisfy

, then the value of x is?

A.

B. 1

C.

D.

E. None of these

Answer: B

3. What is the least number to be subtracted from 11, 15, 21 and 30 each so that the resultant numbers become proportional?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

E. None of these

Answer: C

4. A gardener wants to plant trees in his garden in rows in such away that the number of trees in each row to be the same. If there are 24 rows the number of trees in each row is 42 if there are 12 more rows find the number of trees in each row?

A. 63

B. 28

C. 48

D. 32

E. None of these

Answer: B

5. In an exam, a candidate secured 504 marks out of the maximum mark of M. If the maximum mark M is converted into 800 marks, he would have secured 384 marks. What is the value of M?

A. 750

B. 1200

C. 1125

D. 975

E. None of these

Answer: E

6. In a fort, there are 1200 soldiers. If each soldier consumes 3 kg per day, the provisions available in the fort will last for 30 days. If some more soldiers join, the provisions available will last for 25 days given each soldier consumes kg per day. Find the number of soldiers joining the fort in that case?

A. 420

B. 528

C. 494

D. 464

E. None of these

Answer: B

7. 150 men consume 1050 kg of rice in 30 days. In how many days will 70 men consume 980 kg of rice?

A. 30

B. 60

C. 45

D. 90

E. None of these

Answer: B

8. If , then find .

A.

B.

C.

D.

E. None of these

Answer: B

9. If , then find .

A.

B.

C.

D.

E. None of these

Answer: B

10. There are two positive numbers in the ratio . If the larger number exceeds the smaller by 15, then find the smaller number?

A. 25

B. 30

C. 20

D. 35

E. None of these

Answer: A

11. An amount of Rs.1560 was divided among A, B and C, in the ratio . Find the share of C?

A. Rs. 300

B. Rs. 320

C. Rs. 280

D. Rs. 360

E. None of these

Answer: D

12. The ratio of the earnings of P and Q is . If the earnings of P increases by one-fourth and the earnings of Q decreases by one-fourth, then find the new ratio of their earnings?

A. 2 : 3

B. 3 : 2

C. 4 : 3

D. 3 : 4

E. None of these

Answer: B

13. Abhay, Bhavin and Chintan divide an amount of Rs. 5600 among themselves in the ratio . If an amount of Rs. 400 is deducted from each of their shares, what will be the new ratio of their shares of the amount?

A. 4 : 7 : 6

B. 1 : 4 : 3

C. 2 : 5 : 4

D. 5 : 11 : 9

E. None of these

Answer: C

14. 64 boys and 40 girls form a group for social work. During their membership drive, same number of boys and girls joined the group. How many members does the group have now, if the ratio of boys to girls is ?

A. 150

B. 172

C. 136

D. 164

E. None of these

Answer: E

15. The ratio of the present ages of Giri and Hari is years hence, the ratio of their ages will be . Find the difference in their present ages?

A. 10 years

B. 6 years

C. 3 years

D. 5 years

E. None of these

Answer: B

16. Three numbers are in the ratio . The sum of its longest and smallest numbers equals the sum of the third number and 48. Find the third number?

A. 36

B. 42

C. 48

D. 54

E. None of these

Answer: C

17. Income and expenditure of a person are in the ratio . If the income of the person is Rs. 18000, then find his savings.

A. Rs. 3600

B. Rs. 3200

C. Rs. 3000

D. Rs. 3400

E. None of these

Answer: A

18. The ratio of the ages of Anil and his son at present is . Six years hence, the ratio of the ages of the Anil's wife and the son will be . Find the ratio of the present ages of Anil and his wife?

A.

B.

C.

D. Cannot be determined

E. None of these

Answer: D

19. Find the numbers which are in the ratio such that the sum of the first and the second added to the difference of the third and the second is 21 ?

A. 12, 8, 16

B. 6, 4, 8

C. 9, 6, 24

D. 9, 6, 12

E. None of these.

Answer: D

20. The ratio of the two natural numbers is . If a certain number is added to both the numbers, the ratio becomes . If the larger number exceeds the smaller number by 10, find the number added?

A. 5

B. 10

C. 20

D. 30

E. None of these

Answer: C

Developed by: