Past Paper for NIPER 2009

Get unlimited access to the best preparation resource for JEE/Mains : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of JEE/Mains.

  1. Heparin is a? Protein, polysacchride (ans)
  2. cochicine acts by?
  3. molarity of water? 55.5,18, 1, none
  4. protein sequences detected by ramchandran plot
  5. Avicel is a grade of? PEG, microcrystalline cellulose (ans) ,
  6. US FDA approved drug 2009 for gout? gomilumab
  7. US FDA approved drug 2009 for psychosis? iliperidone
  8. cocoa butter is? insol in water
  9. size of suppository used for adults? 4
  10. smallest capsule size among 0,1, 2,4
  11. RBI established in which year
  12. UTI (United Trust of India) functions.
  13. Antonym of onerous
  14. Synonym of infrequent
  15. water soluble lubricant? Lactose, sod chloride, PEG, sorbitol
  16. IR ranges of Acid chloride
  17. 2200.2100 range of?
  18. identify which rearrangemt? Cope, favorskii, claisen.
  19. baeyer villaegr oxidation catalyst? Ans. Perowy acids
  20. role of reverse transcriptase?
  21. nomenclature of taxol side chain
  22. mycolic acid is chemically?
  23. different ring forms of carbohydrates called as. Anomers
  24. QSAR 3D analysis. CoMFA
  25. if a molecule is xposed to uv radiation. Wht will happen? elsctronic distribution. Change in spin, orienatation. All.
  26. Family of haemophilus. Pasteurelliceae
  27. SN2 reaction. There is. Retention of orientation, inversion (ans)
  28. role of roprinole
  29. side effects of antipsychotic drugs expect?
  30. properties of bases of supp are true … Except? Base shud melt below 30 degrees
  31. which one is photosensitive? Ciprofloxacin
  32. structure of nifedipine
  33. which one is nonionic polymer. Sorbitan ester
  34. nonirritating purgative. Ans________ sodium carboxy methyl cellulose
  35. if a drug is highly protein bound then?
  36. steriochemistry of gossypol
  37. steriochemistry of ephedrine
  38. what is the structure of betain?
  39. what is the use of auditing in banks?
  40. how much hydrogen bond cud be formed by one molecule of water. Ans 4.
  41. nobel prize in medicine in year 2008?
  42. US FDA appproved drug for rheumatoid arthritis. Ans. Golimunab
  43. MOA of trimetazine ans. Inhibition of carnityl transferase
  44. which one of the following liquid can not be givin by IV route. Methanol. Ethanol …
  45. what is glutathione? Formed by 3 amino acids … And a detoxifying agent
  46. Which of the following drugs has effect on the conduction of heart? verapamil
  47. year in which RBI was nationalized.
  48. Weight of adult suppository
  49. delta value of acetylene comapred with ethylene
  50. Polarity of acetone compared with methanol
  51. There were 2.3 questions on cis. Trans and R. S config.
  52. Questions on mental ability. Funda was very simple like in 1 question it was code for a word like a. 1. b. 2. c. 3 and in another question it was ‘a’ related with b, c with d like that.
  53. IR range for acid chloride
  54. IR range for 6 membered beta lactam
  55. Scientists associated with tetrahedral geometry?
  56. Geomatrix system is associated with? TDDS (ans)
  57. rate of release of drug from TDDS is dependent on?
  58. site directed mutagenesis?
  59. Code of tryptophan
  60. Base peak of MS
  61. Strongest Immobilization technique?
  62. Vmax refers to?
  63. Tolvaptan is? Vasopressin antagonist
  64. Min member required for Cooperative society?
  65. Approved drug for Alzheimer disease? Donepazil and Rivastigmine
  66. Imino amino acid? Proline
  67. Analkiren is? Renin inhibitor
  68. Which of this is not s/e of metoclopromide? Ans. Nephrotoxicity
  69. Which of this crosses BBB? Ans. Unionized drugs
  70. Disguised unemployement refers to?
  71. Which of this is not an economic activity? Ans. a student playing cricket in school
  72. Company issues bonus shares to? Ans. Existing share holders
  73. DNA right handed helix is characterized by?
  74. Which of this drug is most distributed in fat? Ans. Rifampicin
  75. Which anti. TB crosses BBB? Ans. Streptomycin
  76. Rupee note is issued by? Ans. Issuing department of RBI
  77. Phosphatase test in Pastuerisation of milk is done for? Ans. For absence of Phosphatase (doubtful)
  78. Which of this is not hydrophilic polymer? Ans. Ethyl cellulose
  79. Which of this is a Weak electrolyte? Ans. Urea
  80. Penicillin acylase is also known as? Ans. Penicillin amidase
  81. Carbon carbon triple bond in IR range? Ans. 2150
  82. Acetylene NMR shift compared Ethylene? Options were increases or decreases (check out)
  83. Cell immobilization diverse the reaction towards? Options were maintenance of cell or increases product (Check out)
  84. Aprotic solvent eg?
  85. Starting material for Furazolidine?
  86. Relapsing fever is caused by? Ans. P. Vivax
  87. Lead compound? Refer definition
  88. Subs with no efficacy and high affinity? Ans. Antagonist
  89. Hansel Paddle apparatus is used for? Ans. For consistency of Semisolids
  90. Planning commission was constituted in which year? Check out.
  91. Planar Chromatography is related to? Ans. Paper/TLC
  92. In suspension which polymorph is used? Ans. Metastable (Check)
  93. In suspension the particle size not greater than?
  94. In emulsion the particle size of dispersed phase is not greater than?
  95. Which of this method is not used for study of Polymorphism? Ans. HPLC
  96. Content uniformity test is done for? Ans. Potency
  97. Which of this are not official tests for tablet? Ans. Friability
  98. Double bond determined by? Options are Bromination, Ozonolysis, and Hydrogenation, all of above …
  99. Antimarkonikov addition of HBr to styrene gives? Ans. Ph. CH2. CH2. Br
  100. Which of this is homoannular?
  101. Regioisomer?
  102. Highest protein synthesis occurs in? Ans. Hepatocytes (Check)
  103. PKa < 3 where will the least absorption occur? Ans. Stomach
  104. Aminoguanidine is inhibitor of? Ans. Nitric oxide Synthase
  105. Hallucinogenic effect mediated thru which receptor? Ans. GABA
  106. Polyester is made of?
  107. Effect of Plasticizer on glass transition temperature?
  108. Which of this is added to plasticize the shell in SGC? Ans. Sorbitol
  109. Pyrimethamine acts by? Ans. Dihydrofolate inhibitor
  110. Oral hypolipidemic drug acts? Ans. Inhibiting HMGCo. A reductase
  111. Tropine shows optical activity because?
  112. Cis and Trans Cinnamic acid are? Ans. Diastereomers
  113. Whichdrug is contraindicated in Diabetes? Ans. Propranolol
  114. De novo ligand synthesis? Refer definition
  115. Symbol P in QSAR is for? Ans. Partition Coefficient
  116. Structure of abietic acid was given. How many stereoisomers possible?
  117. R. COO. CH (CH3) 2 which type of peaks shown by terminal methyl protons of isopropyl group? Ans. Doublet
  118. All are true forAnandamide except? Ans. It is an endogenous antagonist.
  119. T of drug is 12hrs then wat time is req for achieving 90 % concentration in Plasma? Ans. 40hrs
  120. Endogeneous pyrogen in fever? IL. 2
  121. Infective hepatitis is confirmed by increase in?
  122. Highest ATP is produced by? Ans. 1mol of fat
  123. Nitrobenzene directs the incoming group to? Ans. Meta position
  124. Comparision of acidity of nitrobenzoic acid and methoxybenzoic acid?
  125. Cimetidine s/e? Ans. Gynaecomastea
  126. Cimetidine effects by? Ans. Induction of other enzymes
  127. Carbenicillin and Gentamicin not given in same vial because? Ans Gentamicin is ppted
  128. Equilibrium of drug concentration is achieved lastly in? Ans. Fat (Check)
  129. Aspirin acts by? Ans. Irreversible inhibition of COX. 1
  130. Impurity profiling uses which technique? Ans. GC. MS
  131. Which of this is not aromatic? Options were cycloheptadiene cation, Cycloheptadiene anion, Cyclopentadiene cation, Ferrocene
  132. Bond length in H2? Ans. 1.2A
  133. Ipratropium is used in Asthma bcoz of? Ans. Anticholinergic effect
  134. When residual air is replaced by steam in autoclaving for? Ans increasing pressure
  135. When does the quantity of oxygen increases in water? Ans. When vapor press is increases
  136. Disadvantage of Plastic containers?
  137. Which is not true for Endothelin?
  138. Favorsky reaarangement?
  139. In injectables, glass vials are sterilized by? Ans. Autoclaving
  140. allosteric binding means________
  141. when should dissolution of partnership be done for a firm
  142. why is multi drug treatment given in TB.
  143. far IR region lies in the range of:
  144. Which of this is not an organometallic compound (Do structure of that very nicely) ?
  145. What is electrophoretic mobility?
  146. preparative HPLC is used for?
  147. Bredts rule statement?
  148. How does the company start cash flow in market? Ans. By issuing Shares
  149. Two chains of Insulin are linked by? Ans. Disulphide bonds
  150. Which motor protein in muscle is dependent on ATP for their activity? Ans. Myosin
  151. Given structure is? Ans-Sawhorse type configuration (See basic arrangement in Sawhorse configuration from Morrison)
  152. Which immunoglobulin is expressed in Allergic reactions? Ans. IgE
  153. In penicillin fermentation, why is the pH first adjusted to 2? Ans. To decrease the solubility
  154. In 3. Beta hydroxy steroid with A & B ring trans fused, what is relation between 10. Beta hydroxy and 3. Beta hydroxyl group? Ans. Axial, equatorial, etc (Check out)
  155. Same question as 129th from NIPER 2005 paper (Check out)
  156. Which of this is titrated by Iodometry (Do this list nicely) ?
  157. Organism that require very low conc of oxygen but cannot survive high amount of oxygen are called? Ans-Microaerophilic
  158. The active ion in Friedal crafts reaction is? Ans. Cation

Developed by: