Solved General Studies Expected MCQs for NSTSE Part – 9

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 92K)

Q 31. Under which of the following the transparency in pricing system and transactions taking place in the markets in agricultural products in India are regulated?

A. Agricultural Produce (Grading and Marketing) Act (1937)

B. Meat and Food Products Order (1973) and Food Products Order (1956)

C. Agricultural Produce Market Committee Act enacted by the States

D. Essential Commodities Act (1955)

Answer: C

Agricultural Produce Market Committee

Q 32. The Global Economic Prospects report is issued periodically by-

A. The Asian Development Bank

B. The World Bank

C. The European Bank for Reconstruction and Development

D. The United States Federal Reserve Bank

Answer: B

The World Bank Annual Report 2018

Q 33. Which of the following is/are component/components of Monetary Policy with reference to Indian economy?

(1) Open market operations

(2) Public revenue

(3) Bank rate

(4) Public debt

Select the correct statements using the code given below:

A. 1 only

B. 1 and 3

C. 1, 3, and 4

D. 2, 3 and 4

Answer: B

Forex Trading

Q 34. With the non-availability of which of the following the problem of international liquidity is related to?

A. Silver and gold

B. Goods and services

C. Exportable surplus

D. Dollars and other hard currencies

Answer: D

Q 35. Custodial services in commodity market will be allowed by

A. BSE

B. SEBI

C. NSDL

D. NSE

Answer: B

Money Control

Q 36. Who released the Consumer Price Index Number for Industrial Workers?

A. The Department of Personnel and Training

B. The Reserve Bank of India

C. The Labour Bureau

D. The Department of Economic Affairs

Answer: C

Q 37. Which among the following is/are a mechanism of deficit financing in India?

(1) Borrowing from commercial banks

(2) Borrowing from RBI

(3) Issuing fresh currency notes

Select the correct answer using the codes given below.

A. 1 only

B. 1 and 3

C. 2 and 3

D. 1, 2, and 3

Answer: C

Q 38. Find out the correct statement with reference to narrow money.

(1) The banks run their lending programme mostly with narrow money.

(2) Narrow money is highly liquid.

Select the correct answer using the codes given below:

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. None of them

Answer: B

Q 39. What does the term Twin Deficit mean in an economy?

A. Twin Deficit refers to high fiscal deficit and high capital account deficit.

B. Twin Deficit refers to high current account deficit and high fiscal deficit.

C. Twin Deficit refers to high fiscal deficit and high budget deficit.

D. Twin Deficit refers to high capital account deficit and high current account deficit.

Answer: B

Twin Deficits

Q 40. For an economy, Credit Default Swaps (CDS) can be beneficial because

(1) CDS enhance investment opportunities.

(2) CDS leads to loan waivers.

(3) CDS helps in the redistribution of loans.

Select the correct answer using the codes given below:

A. 1 and 2

B. 1 and 3

C. 2 and 3

D. 1, 2, and 3

Answer: B

Credit default swap

Developed by: