Solved General Studies Expected MCQs for NTA (UGC)-NET Part – 8

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 105K)

Q 21. In the Nitrogen Cycle, the soil nitrates are transformed into free nitrogen by-

A. Nitrifying bacteria

B. Denitrifying bacteria

C. Ammonifying bacteria

D. Both A and B

Answer: B

Nitrogen Cycle

Q 22. According to the Ministry of Environment, Forest and Climate Change, the forest cover in India is grown by ______ in the last 30 years.

A.

B.

C.

D.

Answer: B

The Economic Times

Q 23. According to the Lancet Report, the amount of loss of labour in India due to the impact of Heat Waves is about

A. 50 billion hours of work

B. 75 billion hours of work

C. 150 billion hours of work

D. 200 billion hours of work

Answer: B

Lancet Report

Q 24. The mountain range which forms a dividing line between the and the Deccan Plateau is-

A. Aravalli Range

B. Mahdeo Range

C. Vindhya Range

D. Satpura Range

Answer: C

Geography of India

Q 25. Which among the following rivers is an example of a superimposed drainage system?

A. Gomti River

B. Saraswati River

C. Godavari River

D. Chambal River

Answer: D

Q 26. Which among the following country has recently launched its artificial Sun?

A. Japan

B. China

C. Russia

D. United States

Answer: B

The Economics India

Q 27. Match and select the correct answer form the codes given below:

Convention/Protocal and Purpose
Convention/protocal and purpose

List-I

List-II

a. Bonn Convention, 1979

1. Regulation of transboundary movement of hazardous wastes and their disposal.

b. Montreal Protocol, 1987

2. Consensual International Trade in certain Hazardous Chemicals and Pesticides.

c. Basel Convention, 1989

3. The conservation of Migratory Species.

d. Rotterdam Convention, 1998

4. Ozone Depleting Substances.

Codes:

a b c d

A. 1 2 3 4

B. 2 1 4 3

C. 3 4 1 2

D. 4 3 2 1

Answer: C

Q 28. The most abundant Green House Gas in the earth’s atmosphere is

A. Nitrous Oxide

B. Tropospheric Ozone

C. Water Vapour

D. Carbon dioxide

Answer: C

Greenhouse gas

Q 29. Which of the following states of India receives rainfall from both the south-west and north-east monsoons?

A. Odisha

B. Kerala

C. Andaman and Nicobar Islands

D. Lakshadweep

Answer: C

Andaman & Nicobar Islands

Q 30. The Cartagena Protocol is related to the safe use, transfer, and handling of

A. Nuclear waste disposal

B. Invasive alien species

C. Living Modified Organisms

D. Industrial effluents and toxic by-products

Answer: C

The Cartagena Protocol on Biosafety: interaction between the Convention on Biological Diversity and the World Organisation for Animal Health.

Developed by: