Geography 2003 Paper 2 – Solved MCQs NTA (UGC)-NET Set 1

Get top class preparation for CTET right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) The port of Gwadar guards:

(a) Strait of Hormuz

(b) Strait of Malacca

(c) Palk strait

(d) None of these

Answer: (a)

(2) Among the Southwest Asian countries the exporter of wheat is:

(a) Iraq

(b) Iran

(c) Saudi Arabia

(d) None of these

Answer: (c)

(3) The main oil producing region in Europe excluding Russia is:

(a) Balkan Peninsula

(b) North European Plains

(c) North Sea

(d) None of these

Answer: (a)

(4) Pakistan is self-sufficient in:

(a) Rice

(b) Wheat

(c) Vegetable oil

(d) None of these

Answer: (a)

(5) Truck farming means

(a) Farming by trucks

(b) Production of trucks

(c) Vegetable growing

(d) None of these

Answer: (c)

(6) The largest producer of natural gas in the world.

(a) Kuwait

(b) Saudi Arabia

(c) U.A.E.

(d) None of these

Answer: (d)

(7) A landlocked country:

(a) Algeria

(b) Nepal

(c) Spain

(d) None of these

Answer: (c)

(8) The country with largest population

(a) China

(b) USA

(c) Russia

(d) None of these

Answer: (d)

(9) Rubber is a crop of:

(a) Equatorial climate

(b) Mediterranean Climate

(c) Monsoon climate

(d) None of these

Answer: (a)

(10) A pass on the Karakoram Highway which links Pakistan with China:

(a) Karakoram Pass

(b) Khunjerab Pass

(c) Lawari Pass

(d) None of these

Answer: (a)

Developed by: