Geography 2006 Paper 1 – Solved MCQs NTA (UGC)-NET Set 1

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1) The feature not due to glaciation is a:

(a) Wadi

(b) Cirque

(c) Fiord

(d) Fiord

Answer: (a)

2) Loess found in northern China is:

(a) mountain screes

(b) volcanic ash

(c) river debris

(d) None of these

Answer: (c)

3) An example of an igneous rock is:

(a) clay

(b) sand

(c) granite

(d) slate

Answer: (c)

4) The moraine which is formed where two small glaciers converge is termed:

(a) Lateral

(b) Ground

(c) Terminal

(d) Medial

Answer: (d)

5) Stacks are typical features of:

(a) coastal glaciation in temperate latitudes

(b) Marine erosion by wayes

(c) Coastal deposition

(d) Materials at river delta

Answer: (b)

6) The usual way of showing population in a map is by using:

(a) Lines

(b) Squares

(c) Dots

(d) None of these

Answer: (c)

7) If the R.F. of a map is 1:25000. This is a:

(a) One inch map

(b) Two inch map

(c) Two and a half inch map

(d) five inch map

Answer: (a)

8) North West Passage is suitably shown in:

(a) Zenithal Projection

(b) Conineal projection

(c) Cylindrical projection

(d) None of these

Answer: (a)

9) West Wind Drift is present in all oceans except:

(a) Arctic

(b) Indian

(c) Pacific

(d) Atlantic

Answer: (a)

10) The predominant vegetation of Arid Western U.S.A. is:

(a) coniferous

(b) deciduous

(c) Grasses

(d) Xerophtes

Answer: (d)

Developed by: