International Law 2004 Paper-Solved MCQs NTA (UGC)-NET Set 1

Get top class preparation for UGC right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) The term of judges of International Court of Justice is

(a) Three years

(b) Five years

(c) Six years

(d) Nine years

(e) None of these

Answer: (d)

(2) When was the Charter of Human Rights adopted?

(a) 1945

(b) 1948

(c) 1951

(d) None of these

Answer: (b)

(3) Tobar Doctrine is related to

(a) The recognition of a state

(b) The recognition of a government

(c) The recognition of insurgents

(d) None of these

Answer: (b)

(4) Conference of Bogota was held in

(a) 1920

(b) 1936

(c) 1948

(d) None of these

Answer: (c)

(5) Vienna Conference of 1961 is related to

(a) Diplomatic inter course and immunities

(b) Prisoners-of-war

(c) Recognition of states

(d) None of these

Answer: (a)

(6) Who is called ‘the father of International Law’?

(a) Hago Grotius

(b) Oppenhein

(c) Suerez

(d) None of these

Answer: (c)

(7) Foreign warships have

(a) The right of free passage in the territorial waters

(b) The right of innocent passage in the territorial waters

(c) To stay in the territorial waters

(d) None of these

Answer: (d)

(8) A landlocked state is

(a) Surrounded by water from all sides

(b) Surrounded by enemy states from all sides

(c) Surrounded by land from all sides

(d) None of these

Answer: (c)

(9) Contiguous Zone is limited to a maximum of

(a) 25 miles (24 nautical mile)

(b) 50 miles

(c) 12 miles

(d) None of these

Answer: (a)

(10) The Alabama Claims Arbitration case was decided in

(a) 1872

(b) 1854

(c) 1890

(d) None of these

Answer: (a)

Developed by: