International Law 2006 Paper-Solved MCQs NTA (UGC)-NET Set 2

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) universal declaration of human rights was passed in:

(a) Chicago

(b) London

(c) Berlin

(d) None of these (Paris 1948)

Answer: (d)

(12) “Continental Shelf” means:

(a) That portion of land which belongs to no state

(b) That portion of land on the South Pole which can be used by any state

(c) Submerged bed of sea contiguous to a continental land mass

(d) None of these

Answer: (c)

(13) Vatican city is:

(a) a province of Italy

(b) is an independent state

(c) is not an independent state

(d) None of these

Answer: (b)

(14) The jurisdiction of the international court of justice:

(a) Is binding on all the members of the UNO

(b) Is not binding on all the members of the UNO

(c) Is binding only upon the members of the SECURITY COUNCIL

(d) None of these

Answer: (b)

(15) a “Vassal State” is the one which is:

(a) Situated on the sea shore

(b) An independent state

(c) Under the suzerainty of another state

(d) None of these

Answer: (c)

(16) Confederation means:

(a) Good diplomatic relation between some states

(b) Union between some states

(c) Relation between the provinces of a federal state

(d) None of these

Answer: (b)

(17) “Littoral State” means:

(a) Situated on the sea coast

(b) An independent state

(c) Under the suzerainty of another state

(d) None of these

Answer: (a)

(18) “Contiguous Zone” means:

(a) That portion of land which belongs to no state

(b) That portion of land on the South Pole which can be used by any state

(c) That portion of sea which is adjacent to territorial waters

(d) None of these

Answer: (c)

(19) “Maritime Belt” means:

(a) That portion of land which belongs to no state

(b) That portion of land on the South Pole which can be used by any state

(c) That portion of sea which is adjacent to the territory of a coastal state

(d) None of these

Answer: (c)

(20) “Economic and Social Council”

(a) Was an organ of the League of Nations

(b) Is an organ of the WTO

(c) Is an organ of UNO

(d) None of these (d) None of these

Answer: (c)

Developed by: