Business Administration Paper – 2005 Solved MCQs NTA (UGC)-NET Set 1

Doorsteptutor material for UGC Public-Administration is prepared by world's top subject experts: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) Planning initiates other functions of management.

(a) True

(b) False

Answer: (a)

(2) Managements make things to happen.

(a) True

(b) False

Answer: (b)

(3) The ultimate criterion of control is the extent that activities are complete in ways that lead to more profits.

(a) True

(b) False

Answer: (b)

(4) Computer Technology helps the management but does not replace the management.

(a) True

(b) False

Answer: (a)

(5) Promotional mix is also known as communication mix.

(a) True

(b) False

Answer: (a)

(6) Marketing environment is made up of micro-environment and macro-environment.

(a) True

(b) False

Answer: (a)

(7) Promotional mix is the part of marketing mix.

(a) True

(b) False

Answer: (b)

(8) Marketing strategy consists of specific strategy for target markets, positioning, the marketing mix and marketing expenditure levels.

(a) True

(b) False

Answer: (a)

(9) A Financial manager has a full control over its firm’s stock price.

(a) True

(b) False

Answer: (b)

(10) Liquidity ratios measure a firm’s ability to meet short term obligations.

(a) True

(b) False

Answer: (a)

(11) The internal rate of return method is the most widely used capital budgeting techniques.

(a) True

(b) False

Answer: (b)

(12) Stock exchange facilitates investment in real assets by providing secondary market to the financial securities.

(a) True

(b) False

Answer: (b)

(13) The organizing function of management includes:

(a) How tasks to be grouped.

(b) Conflict resolution among sub-ordinates.

(c) Comparison of actual results with a budget.

(d) Definition of organization’s goals.

Answer: (a)

Developed by: