NTA UGC-NET Communication Questions (Part 2 of 3)

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

  1. A student helps a teacher to solve the problem while the teacher was delivering the lecture. He was
    1. an emphatic listener
    2. an evaluative listener
    3. a realistic listener
    4. an informational listener

    Answer: a

  2. The process of communication enhances through:
    1. belongingness
    2. security and freedom to make choices
    3. informality of meeting and avoidance of pressure
    4. all ofthese

    Answer: d

  3. Software computer can not be used
    1. for demonstration
    2. for reading and writing
    3. as a systematic programmed learning techniques
    4. as a machine for evaluating students progress

    Answer: a

  4. Which of the following can not be a good way of communication in promoting literacy among villagers?
    1. Demonstration
    2. Reading and writing
    3. providing material on TV and film projector
    4. Large group discussion

    Answer: b

  5. All are the examples of the media of two way communication except
    1. public meeting
    2. padyatra
    3. streetplays
    4. procession and rallies

    Answer: c

  6. The latest development in the hardware technology is the introduction of
    1. FM channels
    2. Z channels
    3. M channels
    4. Star channel

    Answer: a

  7. CHEER stand for
    1. Children Enrichment Education Through Radio
    2. Child Health Education Electronic Recording
    3. Children for Engineers and Energy Requirement
    4. None of the above

    Answer: a

  8. Educational TV was first introduced in India in
    1. 1961
    2. 1959
    3. 1968
    4. 1961

    Answer: b

  9. SITE stands for
    1. System for International Technology and Engineering
    2. Satellite Instructional Television Experiment
    3. South Indian Trade Estate
    4. None ofthese

    Answer: b

  10. Visualization in the instructional process can not increase
    1. interest and motivation
    2. retention and adaptation
    3. stress and boredom
    4. curiosity and concentration

    Answer: c

Developed by: