NTA UGC-NET Governance Questions (Part 6 of 13)

Paper 1 complete video course by Dr. Manishika Jain. Lifetime validity. Includes tests and expected questions. Join now!

  1. In the school, “education on environment” can be imparted by
    1. lectures
    2. articles
    3. sports
    4. adopting it ourselves

    Answer: d

  2. The major objective of education is
    1. reforming the society
    2. making Students discipline
    3. developing inherent abilities of powers of students
    4. making students followers of teachers

    Answer: c

  3. Adult education should be under the authority of the following
    1. The government
    2. Non government organisations
    3. Educated persons
    4. All of these

    Answer: b

  4. Education not only conserves the culture of a nation, but also it
    1. makes the latter rich
    2. defines the latter
    3. makes the latter spiritual
    4. makes the latter mass-oriented and popular

    Answer: a

  5. Indian Institute of Advanced studies is located in
    1. Shimla
    2. Solan
    3. Dharmshala
    4. Chandigarh

    Answer: a

  6. All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) is located in
    1. Lucknow
    2. Delhi
    3. Mumbai
    4. Chennai

    Answer: b

  7. NASA is the name of space agency of ________
    1. Netherlands
    2. Britain
    3. America
    4. India

    Answer: c

  8. National Defence Academy (NDA) is situated at
    1. Kharadwasla (Pune)
    2. Dehradun
    3. Allahabad
    4. Chennai

    Answer: a

  9. Air Force Administrative College is situated in
    1. Hyderabad
    2. Coimbatore
    3. Bidar
    4. Agra

    Answer: b

  10. How many Indian Institutes of Technology (IIT) are there in India?
    1. Eight
    2. Four
    3. Six
    4. Three

    Answer: a

Developed by: