Political Science 2011 Paper 1-Solved MCQs NTA (UGC)-NET Set 1

Doorsteptutor material for UGC is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 92K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1. A legal proceeding during which an individual's right to hold an office or governmental privilege is challenged is called:

a. Write certiorari

b. Writ of quo warranto

c. Writ of mandamus

d. None of these

Answer: (b)

2. People's structural and religious identities will be primary source of conflict in the Post-Cold War World:

a. Fukuyama

b. Brzezinski

c. Kissinger

d. None of these

Answer: (d)

3. Alexander of Macedonia was student of:

a. Socrates

b. Plato

c. Aristotle

d. None of these

Answer: (c)

4. A form of closure under which a bill is divided into compartments, groups of which must be completely deal with each day is called:

a. Kangroo closure

b. Guillotine closure

c. Simple closure

d. None of these

Answer: (b)

5. The Long March began the ascent of power of:

a. Mao Zedong

b. Chiang Kai Shek

c. HoChi Minch

d. None of these

Answer: (a)

6. The powers of the center vis a vis federating units were increased through:

a. Senatorial Courtesy

b. Pocket Veto

c. Doctrine of Implied Powers

d. None of these

Answer: (c)

7. Article 58 2 (b) was invoked to dissolve National Assembly of Pakistan:

a. Four Times

b. Three Times

c. Twice

d. None of these

Answer: (a)

8. Leviathan is book written by:

a. Rousseau

b. Locke

c. Hobbes

d. None of these

Answer: (c)

9. Prestroika means:

a. To speak openly and honestly

b. Restructuring

c. Workers

d. None of these

Answer: (b)

10. The Art of War is written by:

a. Mao

b. Machiavelli

c. Lenin

d. None of these

Answer: (b)

11. A necessary normal code for conducting the business of the state is called:

a. Ordinance

b. Convention

c. Constitution

d. None of these

Answer: (c)

12. "Power tends to corruption and absolute power corrupts absolutely" is the famous quotation by:

a. Lord Curzon

b. Winston Churchill

c. Lord Acton

d. None of these

Answer: (c)

13. As per Marx in he stage of communism the governing principle will be:

a. Every one is equal, but some are more equal than others

b. From each according to his ability to each according to his work

c. From each according to his ability to each according to his needs

d. None of these

Answer: (c)

14. A ________ is a type of sovereign state characterized by a union of partially self-governing states or regions united by a Central government.

a. Unitary state

b. Federation

c. Confederation

d. None of thesed. None of these

Answer: (b)

Developed by: