Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 95K)

1. The research method most typical of ethology research is:

(A) Ecological impact study.

(B) Case study.

(C) Cross-sequential research.

(D) Naturalistic.

(E) Physiological and/or biological hypothesis testing.

Answer: D

2. All of the following could be dependent variables expect:

(A) Rate of response.

(B) Life expectancy.

(C) Chronological age.

(D) Compliance rate.

(E) Reaction time.

Answer: C

3. The best control for practice effects in an experiment is:

(A) Counterbalancing.

(B) Random selection.

(C) Double-blind control.

(D) Factor analysis.

(E) Repeated replication.

Answer: A

4. The names Guttman and Likert are associated with:

(A) Scaling methodology.

(B) Health psychology.

(C) Consumer behavior research.

(D) Opinion survey research.

(E) Psychophysical measurement.

Answer: A

5. The person most associated with studies of the influence of conscious wishes on dreams (“lucid dreaming”) is:

(A) Freud.

(B) R. Cartwright.

(C) Dement.

(D) Kostner.

(E) Jung.

Answer: B

6. All of the following are monocular cues to depth expect:

(A) Linear perspective.

(B) Gradient perspective.

(C) Interposition.

(D) Retinal disparity.

(E) Motion parallax.

Answer: D

7. Rosenzweig found significant differences in the brains of rate raised in enriched vs. impoverished environments. Specifically, he found that the brains of rate raised in enriched environments had:

(A) More neurons.

(B) More glial cells.

(C) More DNA and less RNA.

(D) A less convoluted cortex.

(E) Thinner cerebral cortex.

Answer: C

8. The tip of the tongue is most sensitive to which kind of taste?

(A) Sour.

(B) Salt.

(C) Sweet.

(D) Hot.

(E) Bitter.

Answer: C

9. All of the following are part of the limbic system expect:

(A) Amygdala.

(B) Septum.

(C) Cerebellum.

(D) Hippocampus.

(E) Hypothalamus.

Answer: C

10. In Freudian psychoanalysis, denial refers to:

(A) Removal of anxiety by forcing a disturbing thought into the unconscious.

(B) Motivated forgetting.

(C) Removal of a thought from consciousness accompanied by professions of innocence.

(D) Vigorous conscious defense in the face of accusation by others.

(E) Substituting “innocent” behavior for sexualized impulses.

Answer: C

11. In a frequency polygon, the variable plotted along the abscissa is the:

(A) Frequency.

(B) Percentage.

(C) Score.

(D) Standard deviation.

(E) Correlation coefficient.

Answer: C

12. If the mean, median, and mode all fall around the same point, the distribution is said to be:

(A) Platykurtic.

(B) Leptokurtic.

(C) Skewed.

(D) Normal.

(E) Mesokurtic.

Answer: D

13. If obtained scores are ranked in order from the highest to the lowest, the exact middle score is the:

(A) Mode.

(B) Median.

(C) Midpoint.

(D) Mean.

(E) Standard score.

Answer: B

14. Scores on an elementary psychology achievement test given to advanced psychology graduate students will tend to be:

(A) Normally distributed.

(B) Positively skewed.

(C) Negatively skewed.

(D) Modally distributed.

(E) Leptokurtic.

Answer: C

15. A correlation coefficient between variables X and Y of – 71 indicates that:

(A) Variables X and Y tend to decrease together.

(B) As variable X goes up, variable Y tends to decrease.

(C) Approximately 29% of variable X is not accounted for by variable Y.

(D) The two variable are essentially unrelated.

(E) Approximately 29% of variable X is accounted for by variable Y.

Answer: B

Developed by: