Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 11

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC Public-Administration: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 95K)

144. We tend to evaluate ourselves by how much we fulfill other’s expectations of us. This is an example of:

(A) Kelley’s consensus self.

(B) Asch’s Gestalt.

(C) Freud’s count transference.

(D) Cooley’s looking-glass self.

(E) Bem’s self-perception theory.

Answer: D

145. The stranger-situation test for infants is associated with:

(A) Madeleine Horner.

(B) Anna Freud.

(C) Jean Piaget.

(D) Mary Ainsworth.

(E) Carol Gilligan.

Answer: D

146. Joe Wonderchild perceives himself to be an incredibly important person, a kind of divine gift to humankind. He rarely feels anxiety about himself and is unlikely to volunteer for therapy because he see himself as nearly perfect. He could be diagnosed as:

(A) Schizotypal disorder.

(B) Sadistic personality.

(C) Borderline personality.

(D) Paranoid personality.

(E) Narcissistic personality.

Answer: E

147. When the ossicles become rigid, ……… ensues.

(A) Tone deafness

(B) Total deafness

(C) Conduction deafness

(D) Tinnitus

(E) Otosclerosis

Answer: C

148. Hormones cause the average woman:

(A) To have a reduced sex drive during menstruation.

(B) No major changes in sex drive during menstruation.

(C) To have in increased sex drive during menstruation.

(D) To have increased sex drive during ovulation.

(E) To have decreased sex drive immediately following ovulation.

Answer: B

149. You lose your gym combination lock, then get a new one. Your difficulty learning the new combination is an example of:

(A) Proactive interference.

(B) Retroactive interference.

(C) Primacy.

(D) Recency.

(E) Chunking.

Answer: A

150. The neurotransmitter which seems to be related to both sleep and obsessive-compulsive disorders is:

(A) Dopamine.

(B) 6-hydroxydopamine.

(C) GABA.

(D) Acetylcholine.

(E) Serotonin.

Answer: E

151. In psychoanalysis, the patient feels injured by the analyst’s remark and throws the tissure box across the room. This is called:

(A) Transference.

(B) Counter transference.

(C) Abreaction.

(D) Resistance.

(E) Displacement.

Answer: C

152. The theorist who postulated neurotic trends moving toward, moving against, and mowing away from people was:

(A) Carl Rogers.

(B) Rollo May.

(C) Erich Fromm.

(D) Harry Stack Sullivan.

(E) Karen Homey.

Answer: E

153. Parkinson’s disease is characterized by the loss of nerve cells in the:

(A) Cingulate cortex.

(B) Substantia nigra.

(C) Reticular formation.

(D) Cerebral cortex.

(E) Caudate nucleus.

Answer: B

154. Cognitive theorists differ from behavior theorists in that cognitive theorists believe:

(A) Behaviorists are too easily misled by the manifest.

(B) Thought precedes behavior.

(C) Biology is destiny.

(D) Inside the black box is a drive-reduction-driven organism.

(E) Behaviorism will inevitably lead to cognitive theory as a next stage.

Answer: A

155. Poisons that enter the bloodstream from the intestines can leave the blood and stimulate vomiting when they leave via the:

(A) Cerebellum.

(B) Endothelial cells.

(C) Area postrema.

(D) Neuroglia.

(E) Corpus callosum.

Answer: C

156. Medical doctors are now taught that it is better “bedside manner” to be:

(A) Realistic, informative, and honest.

(B) Short, direct, and authoritative.

(C) Optimistic, encouraging, and upbeat.

(D) Indirect, cloudy, and nonspecific.

(E) Objective, fact-laden, and scientific.

Answer: A

157. Of the following, the pair that is incorrectly matched is:

(A) Beck—cognitive therapy.

(B) Ellis—rational emotive therapy.

(C) Rogers—client-centered therapy.

(D) Mahler—behavior therapy.

(E) Alder—individual therapy.

Answer: D

158. The psychotic taste characterizes by wild excitement alternating with tearfulness and depression is:

(A) Catatonic schizophrenia.

(B) Paranoid schizophrenia.

(C) Autism.

(D) Simple schizophrenia.

(E) Hebephrenic schizophrenia.

Answer: E

Developed by: