Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 13

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 109K)

175. When an experimenter instructed the subjects to administer what seemed to be a very painful shock to another person, most subjects:

(A) Refused.

(B) Complied.

(C) Left the laboratory.

(D) Appeared to enjoy giving the shock.

(E) Realized the other person was a confederate.

Answer: B

176. Drowsiness and sleepiness would result from lesions to the:

(A) Reticular activating system.

(B) Cerebellum.

(C) Thalamus.

(D) Corpus callosum.

(E) Temporal lobe.

Answer: A

177. An implication of the Yerkes-Dodson law is that:

(A) Learning is best if there has been previous experience with the material.

(B) A person should be totally relaxed when learning new material.

(C) Learning simple tasks requires much concentration.

(D) Slight anxiety will facilitate learning easy tasks.

(E) Maximum learning occurs under minimum stress.

Answer: D

Start Passage

For questions 178 and 179, consider the following color when and assume there are no other colors.

Color

Color

178. Adding red and green in equal proportions produces”

(A) Blue.

(B) Gray.

(C) Yellow.

(D) White.

(E) Violet.

Answer: C

179. The color that must be added to blue to desaturate it is:

(A) Gray.

(B) White.

(C) Yellow.

(D) Violet.

(E) None of the above.

Answer: E

End Passage

180. A complement to a color is the color which:

(A) Mixes with it to make gray.

(B) Absorbs it.

(C) Is perceived when viewing it against a gray background.

(D) Looks best with it.

(E) Will not desaturate it.

Answer: A

181. Movies exemplify the:

(A) Phi phenomenon.

(B) Auto kinetic effect.

(C) Saccadic movement.

(D) Ponzo illusion.

(E) Purkinje shift.

Answer: A

182. The number 7 ± 2 described by G. Miller refer to:

(A) The time taken to retrieve information from short-term memory.

(B) The number of information chunks which can be held in short-term memory.

(C) The correlation between visual and auditory short-term memory.

(D) The number of input channels available for sensory processing.

(E) The number of phonemes common to all languages.

Answer: B

183. The researcher associated with the concepts of divergent and convergent thinking is:

(A) Goddard.

(B) Eysenck.

(C) Wechsler.

(D) Guilford.

(E) Thurstone.

Answer: D

184. The terms person, shadow, and collective unconscious are associated with:

(A) Rogers.

(B) Breuer.

(C) Jung.

(D) Bleuler.

(E) Janet.

Answer: C

185. Mesmer’s work was the antecedent of:

(A) Field theory.

(B) Hypnosis.

(C) Sensory deprivation.

(D) REM sleep research.

(E) Schizophrenia.

Answer: B

186. The sense which is not mediated through the thalamus is:

(A) Sight.

(B) Smell.

(C) Proprioception.

(D) Kinesthesis.

(E) Touch.

Answer: B

187. The therapy technique called reciprocal inhibition entails:

(A) Patients communicating in groups about their inhibitions.

(B) The therapist supporting the patients and revealing his/her own problems.

(C) The therapist gradually introducing the anxiety-provoking stimulus.

(D) Alternating between strongly positive and strongly negative communications.

(E) The group cloistering itself at some retreat where alternative communication practice are explored.

Answer: C

188. Reaction formation is to opposite as sublimation is to:

(A) Abreaction.

(B) Projection.

(C) Repression.

(D) Fixation.

(E) Substitution.

Answer: E

189. The volley principle is used to explain the sense of:

(A) Movement.

(B) Hearing.

(C) Sight.

(D) Smell.

(E) Touch.

Answer: B

Developed by: