Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 17

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 95K)

234. The experimental design in which neither the experimenter nor the judge knows the hypothesis is called:

(A) Inter-scorer agreement.

(B) Double-blind.

(C) Demand characteristics.

(D) Split-half.

(E) Counterbalance.

Answer: B

235. According to Gilligan, the moral reasoning:

(A) Of men and woman shows a surprising convergence with advances in age.

(B) Of men tends to put a higher priority on human needs than does the moral reasoning of women.

(C) Of woman tends to put a higher priority on concepts of justice and rights than does the moral reasoning of men.

(D) Of woman tends to put a higher priority on human needs than does the moral reasoning of men.

(E) In both men and women becomes more abstract and less situational with age.

Answer: D

236. A mental shorthand which helps one remember something is called a(n):

(A) Mnemonic device.

(B) Active memory device.

(C) Tip-of-the-tongue phenomenon.

(D) Redintegrative mechanism.

(E) Déjà vu experience.

Answer: A

237. A friend’s beliefs are about to be attacked. The effect of your presenting the attacking arguments to her beforehand would likely be that she will:

(A) Accept the arguments when they are presented later.

(B) Feel rejected by you and become defensive.

(C) Alter her feelings about you in a negative direction.

(D) Feel better prepared to refute the attacking argument.

(E) Become less extreme in her position.

Answer: D

238. Congruity theory predict that if a highly valued communicator supports a negatively valued issue, the listener will tend to:

(A) Not believe what the communicator says.

(B) Feel more positively toward the issue and less positively toward the communicator.

(C) Feel less positively toward the communicator and reject what he has to say.

(D) Feel more positively toward the issue but forgot that the communicator originally supported it.

(E) Distrust the communicator in the future.

Answer: B

239. Stimulating the occipital area of the brain produces sensations of:

(A) Vision.

(B) Taste.

(C) Motion.

(D) Memory.

(E) Touch.

Answer: A

240. Prisoner’s dilemma is an illustration of:

(A) Role playing.

(B) Non-zero-sum game.

(C) Sensory deprivation.

(D) Reactance theory.

(E) Pro-social behavior.

Answer: B

241. According to Maccoby and Jacklin0, research on sex differences shows:

(A) Few biologically determined differences.

(B) Many biologically determined differences.

(C) Biology is destiny.

(D) Aggression is the only biologically difference shown.

(E) Not enough is known to make a judgment.

Answer: A

242. A method of deriving a person’s conception of his ideal self is called the:

(A) Strong-Campbell Interest Blank.

(B) Q-Sort.

(C) Thurstone method.

(D) REP Test.

(E) None of the above.

Answer: B

243. The operant reinforcement schedule which produces characteristics scallops in the cumulative response curve is the:

(A) Fixed ratio.

(B) Variable ratio.

(C) Fixed interval.

(D) Variable interval.

(E) Continuous interval.

Answer: C

244. It has been found that an advantage of over learning is that:

(A) Performance on the task is better.

(B) Relearning the task is quicker.

(C) Speed of recall increases.

(D) More is retained following sleep.

(E) Fatigue is decreased.

Answer: B

245. A “gateway drug”:

(A) Opens the sodium-ion gateway of the action potential.

(B) Increase serotonin absorption, reduction symptoms of schizophrenia.

(C) Increases the likelihood of use and/or abuse of more serious addictive drugs.

(D) Is a drug which can be dispensed by a primary care physician in an HMO without the approval of a medical specialist.

(E) Is a placebo in a drug-use study.

Answer: C

246. Following an extinction trial, if the animal is brought back for another extinction trial, it is likely that:

(A) Response rates will show almost complete forgetting.

(B) Response rates will be higher than at the end of the previous trial.

(C) Response rates will be lower than at the end of the previous trial.

(D) Response rates will be lower than at the end of the previous trial only if the interval is longer than the trial time itself.

(E) Response rates will be about the same as at the end of the previous trial.

Answer: B

247. Freud contended that dreams:

(A) Occur only as neurotic symptoms.

(B) Are symptomatic of emotional disorders.

(C) Are wish fulfillments.

(D) Can at times represent the collective unconscious.

(E) Show a latent content derived from the manifest content.

Answer: C

248. If a person stares at a blue square against a neutral background and then looks away, he will generally perceive:

(A) A white square smaller than the original blue square.

(B) A negative afterimage.

(C) A red square which gets larger, then smaller, until it finally fades.

(D) The absence of a perceptual field.

(E) None of the above.

Answer: B

Developed by: