Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 21

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC Public-Administration: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 96K)

296. The effect of severing the corpus callosum is that:

(A) The organism will not be able to maintain arousal.

(B) Efferent impulses will not reach the appropriate muscles.

(C) Coordination between the two hemispheres is eliminated.

(D) Rage responses will more readily be elicited.

(E) Sequential activities will be impaired.

Answer: C

297. The part of the retina where the optic nerve exits is known as the:

(A) Blind spot.

(B) Fovea.

(C) Bipolar synapse.

(D) Ganglia cell.

(E) Lateral geniculate nucleus.

Answer: A

298. Of the following list of symptoms, which one is most likely to be applicable to an autistic child?

(A) Dyslexia

(B) Echolalia

(C) Metacognition

(D) Identity diffusion

(E) ADHD

Answer: B

299. A major difference between the Freudians and the neo-Freudians is that the neo-Freudians:

(A) Place more emphasis on pre-Oedipal stages.

(B) Do not accept the concept of psychic determinism.

(C) Believe the ego is more independent of the id.

(D) Do not accept a stage-sequence of development.

(E) Try to explain neurotic behavior more in terms of the person’s socialization history.

Answer: C

300. The Drug 1-Dopa is used in the treatment of:

(A) Schizophrenia.

(B) Anxiety.

(C) Epilepsy.

(D) Parkinson’s disease

(E) Depression.

Answer: D

301. The Drug that is most effective in treating epilepsy is:

(A) Lithium carbonate.

(B) Dilantin.

(C) Thorazine.

(D) 1-Dopa.

(E) ACTH.

Answer: B

302. Physiological zero is:

(A) The range of skin temperature at which neither warmth nor cold is sensed.

(B) The point at which the subject just detects the stimulus.

(C) Equivalent to slow-wave sleep.

(D) The state that result from severing the RAS.

(E) The point at which the EEG recording shows the least desynchronization.

Answer: A

303. The drug that is most effective in treating manic-depressives is:

(A) Dialantin.

(B) 1-Dopa.

(C) Librium.

(D) Thorazine.

(E) Lithium carbonate.

Answer: E

304. The operant reinforcement schedule which will produce the highest response rate during extinction is:

(A) Fixed ratio.

(B) Variable ratio.

(C) Variable interval.

(D) Continuous.

(E) Fixed interval.

Answer: B

305. The operant reinforcement schedule which will produce the highest response rate during initial acquisition is:

(A) Fixed ratio.

(B) Variable ratio.

(C) Variable interval.

(D) Continues.

(E) Fixed interval.

Answer: D

306. The duplicity theory in vision refers to:

(A) Crossing of the optic tract at the optic chiasma.

(B) Joining of the visual cortexes at the corpus callosum.

(C) Retinal disparity.

(D) The opponent process theory of color vision.

(E) The structure of the photoreceptors in the retina.

Answer: E

307. A young animal’s impaired behavior resulting from brain damage is later corrected when the animal regains the behavior. The term Lashley would use to explain this is:

(A) Regeneration.

(B) Refinement.

(C) Final common path.

(D) Reverberation.

(E) None of the above.

Answer: E

308. The degree to which one variable may be said to cause another variable can be predicted by:

(A) Analyzing the regression line.

(B) Squaring the correlation coefficient.

(C) Using a rank-order correlation.

(D) Using a t-test.

(E) Using a chi-square test.

Answer: B

309. Which of the following terms describes a mental disorder of short duration?

(A) Acute

(B) Episodic

(C) Chronic

(D) Factitious

(E) Secondary

Answer: A

310. Many clinicians object to the inclusion of Axis IV of the DSM-IV on insurance reimbursement forms. Axis IV evaluates:

(A) Clinical syndromes.

(B) Personality or developmental disorders.

(C) Physical disorders.

(D) Severity of psychosocial stressors.

(E) Highest level of adaptive functioning in the past year.

Answer: D

311. Szasz proposed that the concept of mental illness:

(A) Should be redefined.

(B) Is not valid.

(C) Has come to mean physical illness.

(D) Is too tied to biological constructs to remain meaningful.

(E) Cannot be operationally defined.

Answer: B

Developed by: