Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 26

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 93K)

377. Belle indifference would most typically be found among patients diagnosed:

(A) As hysterical.

(B) With psychogenic pain disorder.

(C) With somatoform disorder

(D) As obsessive-compulsive.

(E) With paranoid character.

Answer: C

378. As afferent impulses move higher up the nervous system, the number of nerve calls mediating these impulses:

(A) Multiplies arithmetically.

(B) Multiplies exponentially.

(C) Remains the same.

(D) Decreases exponentially.

(E) Decreases in absolute numbers.

Answer: E

379. A patient complains of chronic pain. The brain structure most associated with the conscious experience of pain is the:

(A) Hippocampus.

(B) Hypothalamus.

(C) Cortex.

(D) Thalamus.

(E) None of the above, since pain is a psychological sensation.

Answer: D

380. Depression is treated with:

(A) MAO inhibitors.

(B) Chlorpromazine.

(C) Lithium carbonate.

(D) Phenothiazine.

(E) Haldoperidol.

Answer: A

381. Apu doesn’t like fighting and arguments. He tends to deny unpleasantness by saying, “Tomorrow is another day.” Of the following, he would most likely suffer from:

(A) Ulcers.

(B) High blood pressure.

(C) Diseases of the immune system.

(D) Eczema.

(E) Cancer.

Answer: C

382. Experiments on split-brain patients show:

(A) The left hemisphere specializes in verbal information and the right hemisphere specializes in spatial information.

(B) The right hemisphere specializes in verbal information and the left hemisphere specializes in spatial information.

(C) Severing the corpus callosum results in generally degraded mental performance.

(D) The left hemisphere specializes in athletic performance and the right hemisphere specializes in cognition.

(E) The right hemisphere specializes in athletic performance and the left hemisphere specializes in cognition.

Answer: A

383. Parkinson’s disease is associated with deterioration of neurons terminating in the:

(A) Limbic system.

(B) Parasympathetic nervous system.

(C) Hypothalamus.

(D) Basal ganglia.

(E) Thalamus.

Answer: D

384. The primary target of adolescent rebellion, according to Erikson and numerous independent studies is:

(A) Clash with school values and authorities.

(B) Conflict with peers and social pressures.

(C) Identity confusion.

(D) Clash with perceived parental constraints.

(E) Clash with perceived social injustices.

Answer: D

385. Rodin’s studies of response to food cues found:

(A) Overweight people had the highest insulin responses.

(B) Externals had a higher insulin response than internals.

(C) Insulin response was dependent on level of food deprivation.

(D) Internals had insulin responses equal t externals, but had better control.

(E) When food is denied for over 18 hours, insulin responses of externals and internals are similar.

Answer: B

386. A person’s knowledge and control of his or her own rational processes is called:

(A) Observing ego.

(B) Internalization.

(C) Metacognition.

(D) Epistemology.

(E) Ego syntonicity.

Answer: C

387. The brain structure that plays an important role in food intake and also affects sexual behavior, especially in females, is the:

(A) Cerebellum.

(B) Hypothalamus.

(C) Medulla.

(D) Midbrain.

(E) Thalamus.

Answer: B

388. Of these common childhood fears, the one that diminishes last and least is fear:

(A) Of stranger-caused injury.

(B) Of imaginary creatures.

(C) For personal safety.

(D) Of animals.

(E) Of stranger intrusion into household.

Answer: E

389. The expression of this emotion tends to develop last among infants. The emotion is:

(A) Fear.

(B) Startle.

(C) Distress.

(D) Disgust.

(E) Happiness.

Answer: A

Developed by: