Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 5

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 95K)

45. The body strives to maintain a particular weight set-point due to the action of the:

(A) Limbic system

(B) Pons.

(C) Pituitary gland.

(D) Hypothalamus.

(E) Reticular formation.

Answer: D

46. Current American Psychological Association standards include:

(A) The right of experimental subjects to give prior approval of the behaviors or responses to be elicited from them by the experimenter.

(B) The right to voluntarily withdraw from a study and be fully compensated.

(C) The right to be protected from all forms of experimenter deception no matter what the source.

(D) The right of informed consent during the course of an extended experiment, not solely at the beginning of the study.

(E) The right of experimental subjects to review research reports before publication.

Answer: B

47. Concerning adult singles:

(A) A generation ago, 96% of adults married; today only about 75% will marry.

(B) More women than men are single.

(C) Single women tend to be better educated than married women and single men.

(D) Single women have poorer family relations than single men.

(E) Married adults are more dissatisfied with their lives than are single adults.

Answer: C

48. Kohler’s chimp, who learned to get his food by using sticks, was displaying:

(A) Insight learning.

(B) Accommodation.

(C) The Zeigarnick effect.

(D) Deductive learning.

(E) A Gestalt.

Answer: A

49. Small, jerky eye movements which occur when a person is fixating on an object are called:

(A) Optic chiasma.

(B) Saccadic movements.

(C) Strabismus.

(D) Phi phenomenon.

(E) Retinal disparity.

Answer: B

50. Ina discovered that her friend forgot to turn in Ina’s homework because the friend overslept. The relaxation following Ina’s subsequent angry outburst is controlled by the:

(A) Sympathetic nervous system.

(B) Cerebral cortex.

(C) Limbic system.

(D) Brain stem.

(E) Parasympathetic nervous system.

Answer: E

51. Teenage pregnancy:

(A) Decreases in countries with easiest access to abortion.

(B) Has decreased markedly in the US since AIDS.

(C) Is markedly higher in the US than in other industrialized nations.

(D) Correlates significantly with the size of welfare entitlements.

(E) Decreases in countries which provide in-school condom distribution.

Answer: A

52. Breast-fed babies show ……. Compared with bottle-fed babies.

(A) Slower cognitive development

(B) Faster cognitive development

(C) No differences in social or cognitive development

(D) Slower social development

(E) Faster social development

Answer: C

53. Hue depends mainly on:

(A) Wavelength.

(B) Wave amplitude.

(C) Intensity.

(D) Purity.

(E) Saturation.

Answer: A

54. The primary colors of light are:

(A) Red, blue, yellow, green.

(B) Red, blue, green.

(C) Black, white, red, blue, green.

(D) Yellow, blue, red, gray.

(E) None of the above.

Answer: B

55. The receptor cells for hearing are located:

(A) In the auditory canal.

(B) In the basilar membrane.

(C) On the oval window.

(D) In the semicircular canals.

(E) In front of the eardrum.

Answer: B

56. In the classical conditioning paradigm, the learning period is called:

(A) Assimilation.

(B) Accession.

(C) Disinhibition.

(D) Acquisition.

(E) Appropriation.

Answer: D

57. Experimental neurosis has been reported when:

(A) Rewards are abruptly eliminated.

(B) Punishment is introduced.

(C) Schedules of reinforcement are altered.

(D) Stimulus discrimination is too difficult.

(E) The value of the secondary reinforcer diminishes.

Answer: D

58. The total number of responses emitted before extinction is a measure of:

(A) Shaping.

(B) Learning.

(C) Generalization.

(D) Latent learning.

(E) Spontaneous recovery.

Answer: B

Developed by: