Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 6

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 94K)

73. Bandura found that:

(A) Children learn certain aggressive behaviors by imitating the powerful adult.

(B) Boys more readily imitate male models, while girls more readily imitate female models.

(C) Modeling is more effective if the scene observed is live rather than filmed.

(D) Imitation learning is effective mostly among children and becomes less effective the older the subject.

(E) Children in a group seem more susceptible to imitation than children tested individually.

Answer: A

74. The Seashore rest is used to measure:

(A) Spatial abilities.

(B) Motor functioning.

(C) Musical talent.

(D) Handedness.

(E) Compliance.

Answer: C

75. When children were shown various models in the Bobo doll experiment—live adults, filmed humans, cartoons—it was found that:

(A) Cartoon models reinforced for aggression produced more social learning than did non-reinforced adult models.

(B) Live adult models produced the greatest amount of social learning.

(C) Social learning for aggression was greatest for the most heavily reinforced model regardless of the medium.

(D) Filmed adult models are the most difficult to extinguish.

(E) Result from the Bobo doll experiment do not generalize to other situations.

Answer: B

76. The influential autobiography describing mental hospitalization in the early twentieth century. A Mind That Found Itself, was written by:

(A) Plath.

(B) Rush.

(C) Menninger.

(D) Dix.

(E) Beers.

Answer: E

77. Birth-order studies indicate that last children show:

(A) Higher intelligence test scores the greater the number of siblings.

(B) Poorer intellectual and social adjustment in life than their older siblings.

(C) Poorer social adjustment and greater likelihood of institutionalization.

(D) Greater creative and original thinking than earlier-born children.

(E) Greater need to achieve than other siblings.

Answer: D

78. If a tester administers a test which includes subjects that measure digit span, picture completion, block design, and similarities, the tester would be administering:

(A) MMPI.

(B) CPI.

(C) SVIB.

(D) WISC-R.

(E) Luria-Nebraska.

Answer: D

79. “Hypnosis is a form of voluntary behavior designed to evoke a desired consequence. Such behavior is merely a manifestation of an increase in motivation. Hypnosis is not an altered state of consciousness.” This statement comes closest ro representing the position of:

(A) Mesmer.

(B) Freud.

(C) Hilgard.

(D) Skinner.

(E) Spanos.

Answer: E

80. In the Hopi culture infants are bound to cradleboards during the first three months of life. The effect of this procedure on their learning to walk is that:

(A) It retards the onset of walking.

(B) It facilitates walking.

(C) It accelerates the beginning of toddling.

(D) Hopi children spend much more time crawling and begin to walk later than children who were not so bound.

(E) It has no effect on subsequent walking.

Answer: E

81. The sound “da” uttered by an infant is an example of:

(A) A filled pause.

(B) A phoneme.

(C) A morpheme.

(D) A semantic equivalent.

(E) A lexical marker.

Answer: B

82. To investigate whether intelligence can be altered through environmental variables, a researcher would most likely compare:

(A) Fraternal twins reared apart.

(B) Immigrant children reached in their non-native countries with non-immigrant children.

(C) Samples of closely related children with samples of unrelated children.

(D) Children raised by their biological parents with children raised by foster parents.

(E) Identical twins raised in orphanages with identical twins raised in families.

Answer: A

83. Experiments by the Harlows with monkeys reared by wire and cloth mothers showed that when frightened:

(A) The monkeys clung to the mother that fed them.

(B) The monkeys clung to each other, avoiding the inanimate mothers.

(C) The monkeys clung to the cloth mother.

(D) The monkeys became immobilized and lost a great of contact with reality.

(E) The monkeys exhibited behavior typical of experimental neurosis.

Answer: C

84. Of the following schedules of reinforcement, the highest response rates are maintained through a:

(A) Partial schedule.

(B) Continuous schedule.

(C) Spontaneous schedule.

(D) Noncontingent schedule.

(E) Random schedule.

Answer: A

85. In the Skinner paradigm, operant behavior is controlled through:

(A) Chaining.

(B) Reinforcement.

(C) Punishment.

(D) Shaping.

(E) Stimulus generalization.

Answer: B

Developed by: