Public Administration 2002-Solved MCQs NTA (UGC)-NET Set 1

Get unlimited access to the best preparation resource for UGC : Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1. An organization which successfully achieve the goals will be considered as:

(a) Efficient

(b) Systemic

(c) Effective

(d) Reasonable

(e) None of these

Answer: (c)

2. An organization using its resources wisely and in a cost effectively way is considered:

(a) Conservative

(b) Modern

(c) Effective

(d) Efficient

(e) None of these

Answer: (d)

3. Grouping activities and resources in an organization is a function of:

(a) Leading

(b) Organizing

(c) Coordination

(d) Monitoring

(e) None of these

Answer: (b)

4. The dominant role in developing Scientific Management was played by:

(a) Henri Fayol

(b) F. W. Taylor

(c) Harrington Emerson

(d) Frank Gilbreth

(e) None of these

Answer: (a)

5. The most articulate spokesperson of Administrative Management was:

(a) Max Weber

(b) Chester Barnard

(c) Lyndall Urwick

(d) Henri Fayol

(e) None of these

Answer: (d)

6. Hawthrone studies were mainly conducted by:

(a) Elton Mayo

(b) Hugo Munsterberg

(c) Mary Parker

(d) Henry Gantt

(e) None of these

Answer: (a)

7. Two or more sub systems working together to produce more than the total of what they might produce working alone is

(a) Open System

(b) Closed System

(c) Sub System

(d) Synergy

(e) None of these

Answer: (d)

8. An attempt to integrate common business practices from the United States and Japan into one middle ground framework has been termed as:

(a) Theory X

(b) Theory Y

(c) Type Z Model

(d) Universal Model

(e) None of these

Answer: (d)

9. The owners, Employees, Board or Directors and Culture will form the organization's:

(a) Internal Environment

(b) External Environment

(c) Task Environment

(d) General Environment

(e) None of these

Answer: (b)

10. The appropriate managerial behavior in a given situation depends on a wide variety of elements is:

(a) Classical Approach

(b) Quantitative Approach

(c) Behavioral Approach

(d) Contingency Approach

(e) None of these

Answer: (d)

Developed by: