Public Administration 2004-Solved MCQs NTA (UGC)-NET Set 2

Get top class preparation for UGC Public-Administration right from your home: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

11. How can effective planning be made meaningful:

a) If it has management support

b) Its objective must be clearly defined.

c) Its feasibility standards mush show wisdom

d) It provides valuable learning experience.

e) None of these

Answer: (b)

12. Public corporation is the innovation of 20th century. The basic features are:

a) Public corporation is a corporation by courtesy

b) It is created for particular purpose.

c) It is the result of Government’s entry into business.

d) It has virtue of business management.

e) None of these

Answer: (c)

13. Mechanistic theory is formal structure of organization. Its functions are:

a) Drawing up plan for large-scale enterprises

b) It does not tally with realities.

c) It’s the result of Government’s entry into business

d) A human problem requires human solution.

e) None of these

Answer: (a)

14. The organization is the act of designing administrative structure. It requires:

a) The determination of what activities are necessary.

b) No engineering approach to achieve goal.

c) Staff for managing it.

d) The allocation of functions and responsibilities to individual.

e) None of these

Answer: (d)

15. Centralization and decentralization are the problems of relationship between higher and lower levels of government. They can be solved by:

a) Introduction of local bodies in the country.

b) Solving territorial and functional problems

c) Solving the jurisdictional disputes.

d) Active determination of external factors between the two

e) None of these

Answer: (c)

16. Zero-base budgeting evaluates current and new activities and programs which solve:

a) The governmental programs in detail.

b) The risks involving decision-developing and ranking packages.

c) The organizational services programs.

d) The basic developmental issues.

e) None of these

Answer: (d)

17. Communication is a crucial element in administration and felt by:

a) As the heart of management.

b) As it makes administrative procedure smooth.

c) As it is the nerve center of administration.

d) As it is the blood stream of the organization.

e) None of these

Answer: (a)

18. Co-ordination is the removal of conflicts from the organization by:

a) Securing co-operation and team work

b) Securing organizational goals

c) Securing harmonious organization

d) Removing overlapping and working cross purposes.

e) None of these

Answer: (a)

Developed by: