Public Administration 2008-Solved MCQs NTA (UGC)-NET Set 1

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC Public-Administration: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 92K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1. All are the characteristics of Administration except:

a. It is a science and art

b. Has techniques that are universally applicable

c. Is a profession

d. Is not distinct from ownership

e .None of these

Answer: (d)

2. According to an early definition that kind of management which conducts a business or affairs by standards established by facts or truth gained through systematic observation experiments or reasoning is known as

a. Classical management

b. Bureaucratic management

c. Neo-classical management

d. Scientific management

e. None of these

Answer: (d)

3. H.Foyal, Terry, Koontz and O’ Donnel had the following view regarding Administration and management

a. Management and Administration are one

b. Administration is a part of Management

c. Management and Administration are different

d. Depends on the type of organization

e. None of these

Answer: (a)

4. Human Relations approach was a metamorphic step in management theory and practice. The studies for this movement were carried out at

a. Hawthorne plant at Western Electric Company, Chicago

b. Hawthorne plant at Harvard University

c. HRD Department, Stanford University

d. General Electric Company, New york

e. None of these

Answer: (d)

5. The Principle of unity of command implies

a. In union there is strength

b. Employees should receive orders from one superior only

c. Group to be assigned the responsibility of commanding

d. Command be equally distributed among horizontal line

e. None of these

Answer: (b)

6. Which of the following was not enunciated as a principle of management by Henry Fayol

a. Division of work

b. Planning and Organization

c. Authority and responsibility

d. Espirit de corps

e. None of these

Answer: (a)

7. A Plan is a determined course of action. The first major step in the process is

a. Developing premises

b. Stating organizational objectives

c. Developing plans

d. Putting plans into action

e. None of these

Answer: (b)

8. Which of the statements given below regarding decision making is false?

a .It is a continuous process

b. It implies a choice

c. It is an intellectual activity

d. Decision making is identical with problem solving

e. None of these

Answer: (d)

9. Which of the following statements about span of management is false?

a. A manager cannot supervise the activities of an unlimited number of people

b. Span of management directly affects the number of management levels in the organization

c. The capacity and the ability of the executive have absolutely no role in determining the span of management

d. Higher the degree of decentralization, larger can the span of management be

e. None of these

Answer: (c)

10. Line organization is most suitable where

a. Business is carried on large scale

b. Methods of operations are complex

c. Where expertise of specialist is required

d. All of these

e. None of these

Answer: (c)

Developed by: