Sociology 2007-Solved MCQs NTA (UGC)-NET Set 1

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) Etnocentricism means:

(a) Evaluating other cultures with the Yardstick of your own values.

(b)Taking other nations as good as your own one but disowned

(c)No other society is like your's and your society or group is superior to others.

(d) None of these.

Answer: c

(2) Social facts have thier independent existence and must be studied likewise. Who remarked above when discussing scientific method:

(a)Ibn-i-Khaldun

(b)Emile Durkhiem

(c)Auguste Comte

(d) None of These

Answer: b

(3) An exploratory research design the major focus is on:

(a) Experimentation

(b) Hypothesetesting

(c) Profile development and description

(d) None of these

Answer: b

(4) Diffusion of innovations among cultures means:

(a) Traveling of traits and patterns in space/territory

(b) Transmission of trait complexes in time.

(c) Both(a) and (b)

(d) None of these

Answer: d

(5) Social institutions are ;

(a) God-given and cannot be changed

(b) Buildings and people who operate there

(c) Consultellation of folkways and moresaround some important functions(s) of society.

(d) None of these.

Answer: c

(6)A counter culture:

(a) Has to be against the existing cultural ethos/values

(b) May not be against the existing cultural ethos/values

(c) If different from the existing culture may never succeed to survive

(d) None of these.

Answer: a

(7) Family Laws Ordinance was passed for the first time in:

(a) 1961

(b) 1973

(c) 1985

(d) None of these.

Answer: a

(8) Demographic Transition exhibits:

(a) High birth rate and low death rate in its first phase

(b) high death rate and low birth rate in its first phase.

(c) High birth rate and high death rate in its first phase.

(d) None of these.

Answer: a

(9) As a conquence of rural urban migration:

(a) more and more urbanization is taking place successfully

(b) ruralization of urban areas is talking place

(c) ruralization of urban areas and ribbon growth seem to be the result

(d) None of these

Answer: c

(10) In a patriarchal family the major decision are taken by the:

(a)Old men and women

(b)The male or female head of the family

(c)The male head of the family who weilds all powers

(d)None of these.

Answer: c

Developed by: