Sociology 2007-Solved MCQs NTA (UGC)-NET Set 2

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC Public-Administration: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) Sociobiologists believe that:

(a) biology being the major constraints does not allow any change in human nature hence socialization does not change much of human individual nature.

(b) Individaul is the product of social group within which he is socialized

(c)The-nature controversy has ended in favour of nurture and the bio-sociologists have failed to promote thier thesis.

(d) None of these

Answer: d

(12)A double-barrelle question has the potential of having:

(a) Two acceptable responses/answers

(b)Two answers but incompatible with each other

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these.

Answer: c

(13) Those who cannot compete have no right for higher learning and must be refused accordingly who believed in the above thesis?

(a) Auguste comte

(b)Spencer

(c) Karl max

(d) None of these

Answer: b

(14) Whose theorizing social change is depicted/comes closer to Iqbal's verse "AA tujh ko bataon main taqdeer umam kia hai shamsher w sanna awwal taoos w rabab aakhir"

(a) Karl- Marx

(b) Ibn-i-Khaldun

(c)George Hegel

(d) None of these.

Answer: b

(15) The lowest density of population per square kilometer is found in:

(a) Sindh

(b) N.W.F.P

(c)Baluchistan

(d) None of these

Answer: c

(16) Alteration is the state of affairs in which:

(a) The society has no norms and if there are any nobody follows the

(b) The individual has no claim over the product that he has finished

(c) The worker is least emotionally related to the product that he develops, the co-workers and the work environment.

Answer: c

(17) The rate of return for a mailed questionaire is usually:

(a) very high

(b) very low

(c) It can be both (a) and (b)

(d) None of these

Answer: b

(18) According to Emile Durkhiem the Mechanical Solidarity is based on:

(a) blood relations and neighbourhood

(b) division of labour and specialization

(c) The contribution individuals make to each other

(d) None of these

Answer: a

(19) Cultural Shock is caused by:

(a) Playing is different role and getting role strain

(b) finding values, norms and customs against ones cultural socialization usually opposite to what one has been socilizad in and they turn out to be dysfunctional.

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Answer: c

(20) Standard deviation in statistics is the measure that indicates in essence the:

(a) Central tendency

(b) Spread of the sample means/values

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Answer: d

Developed by: