Sociology 2010-Solved MCQs NTA (UGC)-NET Set 1

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1) When the researcher asks the respondent face to face question, this method is called:

(a) Interview Schedule

(b) Questionnaire

(c) Observation

(d) Interview guide

(e) None of these

Answer: a

2) Power that people consider legitimate is known as:

(a) Force

(b) Right

(c) Authority

(d) Previlege

(e) None of these

Answer: c

3) Social Structure of a society is the network of:

(a) Institutional relations

(b) Value System

(c) Traditions

(d) Compliance to Norms

(e) None of these

Answer: d

4) WID approach believes in:

(a) Gender mainstreaming

(b) Gender Segregation

(c) Incorporating women in development activities

(d) None of these

Answer: c

5) Geronotology is the study of:

(a) Human Beings

(b) Special Groups

(c) Aged and Aging

(d) All of these

Answer: c

6) The most pervasive of the social processes are:

(a) Cooperation

(b) Over Conflict

(c) Competition

(d) None of these

Answer: c

7) Abstract Sentiments are:

(a) Closer to the center of the self than moral rules

(b) Provide a focus for allegiance

(c) Are compellers of action

(d) None of these

Answer: b

8) The creative potential of personality is accounted for by:

(a) Stimulus-response psychology

(b) Drive psychology

(c) Trait psychology

(d) None of these

Answer: b

9) The country with better record for gathering population statistics then any other is:

(a) Japan

(b) Sweden

(c) USA

(d) None of these

Answer: a

10) The exception to the typical application of endogamy is:

(a) Tribe

(b) Kinship

(c) Race

(d) None of these

Answer: b

Developed by: