Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

NTA NET Commerce Important Higher Questions and Answer Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC Public-Administration: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 94K)

94. In the process of conducting research “FORMUALTION OF HYPOTHESIS” is followed by

a) Analysis of data

b) Selection of research tools

c) Statement of objectives

d) Collection of data

Answer-(B)

95. Full form of CCI?

A) Competitor Commission of India

B) Competition Council of India

C) Competition Commission of India

D) Competitor Council of India

Answer-(C)

92. Interest on debenture is calculated on its

a) Face value

b) Redemption price

c) Issue price

d) Market value

ANSWER-(A)

89. Punjab National Bank was established in

a) 1994

b) 1894

c) 1898

d) 1991

Answer-(B)

90. Realization account is prepared on the ______ of the partnership firm.

a) Admission

b) Dissolution

c) Retirement

d) None of these

Answer-(B)

82. Primary objective of nationalization of banks was-

a) Improving credit facilities

b) Improving security of deposits

c) Financing the industries

d) Consolidating the economy

Answer-(D)

83. Revised return comes under

a) 139(4)

b) 139(5)

c) 139(9)

d) 139(1)

Answer-(B)

84. It relates to team spirit that is harmony in work group and mutual understanding among workers.

a) Unity of direction

b) Order

c) Esprit de corps

d) Decentralization

Answer-(C)

85. Marketing Mix was first coined by

a) Peter F. Drucker

b) Neil H. Borden

c) Michael Lowenstein

d) Stanton

Answer-(B)

80. A promissory note does not include-

a) Bank note

b) Currency note

c) Both (a) and (b)

d) None of these

Answer-(C)

76. Which one is true regarding the relationship between TU and MU?

(i) So long as MU is positive, TU increases.

(ii)TU is maximum when MU=0

(iii)TU starts decreasing when MU is negative.

a) (i), (ii)

b) (i), (ii), (iii)

c) (ii), (iii)

d) (i), (iii)

Answer-(B)

73. Acquiring or purchasing an existing venture

a) Alliances

b) Licensing

c) Franchise

d) Acquisitions

Answer-(D)

74. A statement which reflects future income and expenditure

a) Profit and loss account

b) Balance sheet

c) Budget

d) Cash flow statement

Answer-(C)

75. The First Union Budget of Independent India was presented by

a) R.K. Shetty

b) Sir James Wilson

c) R.K. Shanmukham Chetty

d) Morarji Desai

Answer-(C)

Developed by: