Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

NTA NET Commerce Important Higher Questions and Answer Part 2

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 93K)

63. Short term money market comprises of

a) Re-discounting bills

b) Interbank deposit market

c) Call money market

d) all of the above

Answer-(D)

64. Does citizenship of an individual has any role in degerming the residential status of an individual?

a) True

b) False

Answer-(B)

65. Agriculture income is exempt under section

a) 10(2)

b) 10(3)

c) 10(1)

d) 10(5)

Answer-(C)

66. ______ is screening new product ideas in order to spot good ideas and drop poor ones as soon as possible.

a) Idea generation

b) Idea screening

c) Concept development and testing

d) Innovation

Answer-(B)

67. Ideal ratio of current ratio is

a) 2:1

b) 1:1

c) Both (a) and (b)

d) None of these

Answer-(A)

68. Audit begins where _____ ends.

a) Purchases

b) Sales

c) Inventory valuation

d) Accounting

Answer-(D)

69. ______ buys product and _____ use products.

a) Consumers and customers

b) Buyers and sellers

c) Buyers and customers

d) Customers and consumers

Answer-(D)

55. Headquarters of WTO (World Trade Organization)

a) Shanghai, China

b) Washington DC, USA

c) Geneva, Switzerland

d) London, UK

Answer-(C)

56. The rate at which the customer is willing to buy quoted currency in exchange for base currency.

a) Bid rate

b) Offer rate

c) Spot rate

d) Indirect quotation

Answer-(A)

57. Agreement without consideration is

a) Valid

b) Void

c) Voidable

d) None of these

Answer-(B)

52.”Production Function is the relation between a firm’s production (output) and material factors of production (input), this is given by-

a) Koutsoyiannis

b) Allen

c) Watson

d) None of these

Answer-(C)

47. What is the time limit to get the information under RTI Act, 2005?

a) 15 days

b) 30 days

c) 60 days

d) 49 days

Answer-(B)

48. A periodical evaluation of an employee is done through

a) Job rotation

b) Work guide

c) Performance appraisal

d) None of these

Answer-(C)

49. Inductive logic proceeds from

a) Particular to general

b) General to particular

c) Particular to particular

d) None of these

Answer-(A)

Developed by: